Dražba zabaveného alkoholu – za pět minut prodáno

Ostrava – Celní úřad v Ostravě dražil 58 tisíc litrů nelegálních lihovin zabavených při běžných kontrolách. Dorazili ale jen dva zájemci. Výherce dražby použije lihoviny k technickým účelům.

Dražba nakonec trvala zhruba pět minut. Vyvolávací cena byla 83 tisíc korun, alkohol byl nakonec vydražen za 151 tisíc korun. Šlo o alkohol zadržený při běžných celních kontrolách. Vydražený líh chce nový majitel použít k technickým účelům. 

Litr lihu vyšel vítěze na pět korun a deset haléřů. Ale na zdar obchodu si s ním zatím nepřipije, líh totiž musí nejdřív projít novou destilací.

V Moravskoslezském kraji je podle celníků bohužel stále běžné, že dochází k záchytům neoznačeného, neokolkovaného alkoholu. V době metanolové aféry celníci uváděli, že každá druhá lahev, která je volně v prodeji, pochází z nelegální výroby. Alkohol, který se dražil, byl zdravotně nezávadný, resp. bez metanolu. 

Od začátku letošního roku zabavili celníci Moravskoslezského kraje 240 000 litrů nelegálního alkoholu. Stát by tím na dani přišel o 63 milionů korun.

Dražba alkoholu (zdroj: ČT24)