Chrastava zbourá starý sklad, aby se z něj nestala ubytovna

Chrastava - Po vzoru dalších měst i Chrastava na Liberecku preventivně koupila budovu, u které hrozilo, že z ní vznikne ubytovna pro sociálně slabé. Bývalý sklad nábytku v těsné blízkosti centra plánuje zbourat.

Předchozí majitel objektu jej chtěl proměnit na minipivovar. Peníze ale nesehnal a zchátralou stavbu se rozhodl prodat. Radnice musela reagovat, aby nad problémovou budovou neztratila kontrolu. „Měli jsme signály, že už se o to zajímali různí potenciální ubytovatelé. Tomu jsme chtěli zabránit,“ říká starosta města Michael Canov (SLK).

Problém s ubytovnami město v minulosti řešilo už několikrát. Z té ve Frýdlantské ulici majitel nájemníky vystěhoval. Ubytovnu Kovák, kde nebyla voda ani funkční kanalizace, nařídil vyklidit stavební úřad. Žily tam v naprosto nevyhovujících podmínkách asi dvě stovky lidí, kapacita budovy přitom není ani poloviční. Vlastníka chce radnice přimět, aby stavbu odstranil.

Jedné ruiny, která město roky hyzdila, se letos Chrastava zbavila. Nikdy nedostavěný kulturní dům šel k zemi v dubnu. Majitel ale zmizel v cizině a demolici platilo město. 

Srovnat se zemí chce radnice i bývalý sklad, za který zaplatila milion a půl. Pokud se najdou další peníze, mohl by z centra zmizet už příští rok.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)