Vyrazte do botanické na dlabání dýní a halloweenský průvod

Praha – Čarodějnice, duchy, vydlabané dýně a tajemnou atmosféru dnes najdou návštěvníci pražské botanické zahrady v Troji. V rámci halloweenského programu si děti i dospělí mohou vlastnoručně vydlabat dýni a zúčastnit se průvodu. Kdo dnes přijde, ochutná i dýňovou polévku, slibují organizátorky.

Na dnešek připadá Halloween a stále více lidí rozsvěcí vydlabané dýně také v Česku. V pražské botanické zahradě je halloweenská slavnost zakončením vegetační sezony. „Akce probíhá již několik let, zájem o ni narůstá. Dýně do botanické zahrady patří, návštěvníkům ukazujeme, co se dá z dýně udělat,“ uvedla organizátorka akce Lenka Prokopová. „Dýně má mnohostranné použití, obsahuje hodně vlákniny, minerálů a vitamínů. Dá se zní udělat polévka, koláč, kompot nebo džem,“ dodává. 

Halloween má kořeny v prastaré tradici Keltů, kteří se takto loučili s létem. Podle legendy lidé v dávných dobách věřili, že v noci z 31. října na 1. listopad se domů vracejí duše zemřelých a vyhledávají příbuzné, aby jim pomohli překročit hranici do země mrtvých. Aby duchové viděli na cestu, lidé jim svítili svítilnami z vydlabaných řep. Převlékali se do starých hadrů a malovali si obličeje, aby byli ochráněni před zlými duchy. Dnes se místo řepy používají dýně. S příchodem křesťanství byl tento svátek postupně nahrazen dnem všech svatých.

Halloween proběhne v Ornamentální zahradě, od 15 do 19 h

Co vás čeká:

  • vlastnoruční dlabání dýní (možnost zakoupit dýně přímo v botanické zahradě)
  • soutěže pro děti
  • možnost opékání buřtů (buřty je možné zakoupit v občerstvení v botanické zahradě)
  • večerní průvod s rozsvícenými dýněmi po areálu v 18 h
  • občerstvení

S sebou: masky, pracovní oděv, lžíci, nůž, dobrou náladu

Více info: ZDE

Rozhovor s organizátorkami akce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod