Digitárium ukáže hlubiny vesmíru ve špičkové kvalitě

Brno – Největším lákadlem brněnské hvězdárny a planetária se stane nové digitárium. Japonský projektor, francouzský software a americká projekční plocha nabízejí jedinečné představení, které vás pohltí obrazem a zvukem. Na magický vstup do hlubin vesmíru se mohou návštěvníci těšit už od soboty.

„S naším projekčním systémem dokážeme vykouzlit obraz na kopuli o průměru 17 metrů. 3D efekt a věrnost zobrazení jsou skutečně unikátní. Celý systém nám umožní létat vesmírným prostorem a dostat se na těžko dosažitelná, nebo dokonce neexistující místa – do minulosti, budoucnosti, nebo světa fantazie,“ popsal ředitel planetária Jiří Dušek. 

Sál digitária vás pohltí obrazem a zvukem

Technických vymožeností je v digitáriu opravdu hodně. 3D model vesmírného prostoru má informace o dvou milionech reálných hvězd. Obraz generuje 21 počítačů a několik datových projektorů. „Máme projektor z Japonska, který umí udělat snad nejvěrohodnější iluzi na světě,“ popsal Dušek. Zobrazovací systém digitária má rozlišení 13,17 milionu pixelů, každou sekundu promítne až 60 záběrů v tomto rozlišení.

Audiovizuální zařízení umožní promítat nejen modely a pořady o hvězdách, ale i o jiných kosmických objektech. „Máme detailní modely planet, můžeme létat nad zemským povrchem, procházet se po Měsíci nebo oblétávat mezinárodní vesmírnou stanici,“ popsal ředitel. Digitárium ale chystá pořady i z mikrosvěta. Od ledna pro děti nabídne například pořad o buňkách. 

Rozhovor s ředitelem Jiřím Duškem (zdroj: ČT24)

Pod starým názvem nový obsah

V digitáriu je všechno zbrusu nové. „Postavili jsme nové hlediště, které je skloněné tak, jak jej znáte z multikin, nad ním se klene nová projekční plocha, kterou disponuje například IMAX,“ popsal Dušek. O digitárium je velký zájem, místo je možné si rezervovat v rezervačním systému ZDE. Plné vstupné do digitária činí 120 korun. 

Návštěvníci se mohou do digitária vydat už v sobotu 2. listopadu. První představení zhlédnou děti z jihomoravských dětských domovů. 

Digitárium Hvězdárny a planetária Brno
Zdroj: ČT24/Hvězdárna a planetárium Brno

Základní kámen projektu položilo hned 16 kosmonautů v čele s Remkem

Brněnská hvězdárna byla otevřena v roce 1954. Tehdy ji tvořila jedna kopule s menším dalekohledem. K první větší proměně došlo o pět let později, kdy byla dostavěna budova s přednáškovým sálem, pozorovatelnou a projekčním planetáriem, které na klenbě o průměru osm metrů vytvářelo iluzi hvězdného nebe. Toto zařízení je dodnes v provozu. 

Od roku 2005 se začala chystat proměna městské hvězdárny a planetária v multivizuální centrum. Základní kámen projektu položilo 7. října 2009 hned 16 kosmonautů, osobním patronem se stal první československý kosmonaut Vladimír Remek. Kompletní rekonstrukce byla dokončena v roce 2011. V průběhu roku 2013 pak bylo původní planetárium nahrazeno digitálním projekčním systémem.