V Karviné vznikne průmyslová zóna s novými pracovními místy

Karviná – Karviná bude mít novou průmyslovou zónu, která regionu pomůže bojovat s nezaměstnaností. Vláda na její zbudování schválila dotaci až 750 milionů korun. Po kompletní dostavbě by zóna Nad Barborou měla mít plochu přes 100 hektarů. Vzniknou v ní až stovky pracovních míst. Ministerstvo zařadilo zónu v oblasti bývalého Dolu Barbora mezi projekty strategických průmyslových zón na základě opakované žádosti Moravskoslezského kraje.

„Vybudování této zóny patří mezi protikrizová opatření vlády pro Moravskoslezský kraj. Nová průmyslová zóna pomůže řešit problematiku vysoké nezaměstnanosti, případně i propouštění ve společnosti OKD, a bude mít pozitivní vliv na podnikatelské prostředí v regionu,“ uvedl ministr průmyslu v demisi Jiří Cienciala. Celkové náklady včetně výkupu pozemků v zóně činí 1,1 miliardy korun.

Podíl dotace může dosáhnout maximálně 75 procent a na financování přípravy průmyslové zóny budou využity prostředky uspořené při budování průmyslových zón v Nošovicích na Frýdecko-Místecku a Mošnově na Novojičínsku. „Česká republika potřebuje další plochy vhodné pro strategické investory. Peníze vložené do výstavby se mnohonásobně vrátí, a to zejména v podobě nových pracovních míst,“ uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Marian Piecha.

Moravskoslezský kraj se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností. V kraji je bez práce přes 82 500 lidí a podíl nezaměstnaných tam na konci září dosahoval 9,8 procenta. Lidé se navíc obávají, že o práci přijdou další stovky lidí v souvislosti s chystaným uzavřením Dolu Paskov firmy OKD.