Umca dostal nový bazén, brzy se dočká i Nanuk a Kometa

Brno - Zbrusu nový bazén za milion korun vybudovala Zoo Brno pro ledního medvěda Umcu. Už na příští rok se plánuje velká rekonstrukce sousední hlavní expozice, kterou obývá Umcova družka Cora s potomky Nanukem a Kometou. Lední medvědi jsou hlavním lákadlem brněnské zoo, díky nim se návštěvnost každoročně šplhá ke čtvrt milionu lidí.

Zatímco Umca se ve svém separé, kam musel být přesunut před narozením mláďat, už prohání novým bazénem, Cora a medvíďata si ještě nějaký ten měsíc počkají. Největší změnou v hlavním výběhu arktických šelem bude zvětšení a prohloubení bazénu. Stávající, jež byl vybudován v 60. letech minulého století, je pro koupání medvědů příliš mělký. 

Nutné je také zrenovovat stěny expozice s kresbami imitujícími zemi věčného ledu. Ty jsou na mnoha místech špinavé a pokrývá je mech. „Vyčistíme je a naneseme na ně speciální povrch, který je ochrání před nepřízní počasí i mechem,“ řekl ředitel zahrady Martin Hovorka.

Na špatný stav expozice dlouhodobě poukazují sami návštěvníci. Práce na její rekonstrukci přijdou na více než milion korun. Vedení zoo by nejraději pro medvědy vybudovalo expozici zcela novou, ta by ale stála desítky milionů, které zahrada nemá. Proto jí nezbývá nic jiného než opravit stávající dva výběhy. 

Odchov medvědů ledních je v zajetí mimořádně složitý. Cora už odchovává druhý pár dvojčat. V roce 2007 přivedla na svět mláďata Billa a Toma. V sezoně 2008 pak zoo navštívilo 320 000 lidí, což byla její nejvyšší návštěvnost od roku 1989. Ve srovnání s rokem 2007 se návštěvnost zvýšila o 70 000 lidí.

Vedení zahrady očekávalo, že návštěvnost půjde po narození Nanuka a Komety opět strmě nahoru. „Hlavní sezona byla sice velmi dobrá, jaro a podzim jsou ale návštěvnicky slabší, takže se letos dostaneme zhruba na našich obvyklých čtvrt milionu turistů za rok,“ doplnil Hovorka.