Dražba týraných koní z Rousínova se nekonala

Rousínov - Devět milionů dluží majitel šesti desítek koní Mojmír Fiala z Rousínova u Rakovníka. Muž navíc čelí podezření z jejich týrání. Zvířata měla zachránit na dnešek ohlášená veřejná dražba. Ta se ale nekonala. Tři desítky zájemců z celé republiky na ni tak vyrazily zbytečně.

Případ týraných koní řeší úřady už několik let. Veřejná dražba mohla zvířatům rychle pomoci. Majitel jejich prodeji zabránil na poslední chvíli. Podal na sebe insolvenční návrh. „Bohužel dlužník podal insolvenčí návrh jenom několik hodin před nařízenou exekuční dražbou. S největší pravděpodobností se tedy jedná o obstrukční insolvenční návrh, o zneužití insolvenčního zákona,“ konstatovala mluvčí exekutorské komory Petra Báčová. Zájemci o koně se o zrušení dražby dozvídali až u ohrady. 

Exekutoři vedou s Mojmírem Fialou 29 exekucí. Jednu kvůli pokutě od městského úřadu v Rakovníku. „Již v loňském roce byla městským úřadem v Rakovníku udělena pokuta ve výši 250 tisíc korun, která je v současné době exekučně vymáhána. Ve věci týrání zvířat žádné správní řízení nevedeme, protože čekáme na doplněné a aktualizované odborné stanovisko Krajské veterinární správy,“ uvedla k tomu mluvčí radnice Alida Štulajterová.

Reportáž Pavla Pavlase (zdroj: ČT24)

Špatný stav koní potvrzují i inspektoři z krajské veterinární správy. „Při naší kontrole, která byla provedena v červenci letošního roku za účasti policie, jsme zjistili, že docházelo k porušení zákona na ochranu zvířat proti týraní a nalezli jsme tam také pět kadáverů koní,“ řekl ředitel veterinární správy Zdeněk Císař.

Týrání zvířat už řeší také policie. Jestli majitele koní obviní, zatím nerozhodla. „Chovateli z Rakovnicka hrozí za zanedbání péče o zvíře z nedbalosti až dva roky vězení,“ poznamenala policejní mluvčí Lenka Uriánková.

Podle majitele je ale vše v pořádku. „Mají žrádlo, mají vodu. Jsou to zištné pomluvy, taky jsem to už zaznamenal. O ty koníky se staráme, řekl bych, tak jak se člověk o koně má starat,“ tvrdí Fiala.