Při opravě Mařatického kostela pomohla i fotografie z roku 1939

Uherské Hradiště - V Uherském Hradišti po pěti letech dokončili opravy kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mařaticích. Restaurování kulturní památky staré 400 let se řídilo podle archivní fotografie z roku 1939. Kostel skoro zanikl, teď má opět podobu z 18. století a otevírá se pro veřejnost.

Mezi zrekonstruovanými prvky je i barokní oltář. Restaurátoři mu vrátili původní podobu zachycenou na snímku z roku 1939. Právě černobílá fotografie byla jedinou předlohou pro práci na oltáři. „Kolegyně v jednom z archivů našla tuto fotografii. Začali jsme pátrat a od pamětníků jsme se později dozvěděli, že sochařská výzdoba se nachází na půdě fary v Uherském Hradišti,“ uvedla Radka Borunská z oddělení architektury uherskohradišťské radnice.

Když se podařilo seskládat jednotlivé díly dohromady, začali restaurátoři pátrat po barvách oltáře, které černobílá fotografie tajila. Barokní barevnost proto museli odhadovat jen z malých fragmentů. „Pod všemi vrstvami přemaleb se podařilo najít původní povrchovou úpravu a obnovit ji,“ uvedla Borunská. Díky nákladné opravě se tak oltář dostal do své původní barokní podoby. „Nachází se na něm všechny autentické díly, není na něm nic soudobého kromě nosné desky,“ dodala.

No comment: Otevření mařatického kostela (zdroj: ČT24)

Při nákladné opravě vyměnili dělníci omítky, střechu, podlahu a zlepšilo se i statické zajištění kostela. Když se do kostela pustila před lety vlhkost, začal se postupně naklánět a popraskaly i jeho obvodové stěny. Zdi kostela pokryly zelené řasy a střešní krovy ničil dřevokaz. Celkové náklady na opravu se vyšplhaly na deset milionů korun. Když dělníci opravovali střechu, do kostelní věže ukryli pro budoucí genarace i schránku s dokumenty o průběhu oprav.

Unikátem mařatického kostela není jen fakt, že jde o pozdně renesanční kulturní památku, ale také to, že jej nevlastní církev, ale uherskohradišťská radnice. Kostel pochází z roku 1613, letos tak slaví čtyřsetleté výročí. S výstavbou se začalo v roce 1610, první bohoslužby se v kostele konaly o tři roky později. Kvůli náročným pět let trvajícícm opravám musel být kostel poslední roky zcela uzavřený. Nahlédnout do něj lidé mohli jen při vánočních a dalších svátečních mších. Na dnešní otvírací den proto dorazily desítky zvědavců. První bohoslužba se bude konat dnes večer.