Prastarou důlní šachtu chtějí nadšenci zpřístupnit již příští rok

Liberec - Nadšenci z Hornicko-historického spolku ze Stráže pod Ralskem chtějí připomenout staleté dějiny těžby rud na Českolipsku. Do správy se jim podařilo získat zaniklý důl Schachstein poblíž Hamru na Jezeře, který se pokusí zpřístupnit.

Podle písemných záznamů byl důl opuštěný už na konci 18. století. Pravděpodobné ale je, že zdejší železná ruda sloužila pro výrobu zbraní vojsk Albrechta z Valdštejna, kterému panství patřilo. Kdy přesně se zde ale začalo těžit, neví ani odborníci. „To oficiálně nebyli havíři, kteří to dělali podle pravidel řemesla, ale dělali to sedláci,“ upozornil odborník na historii těžby rudy Petr Kühn. Povrchovou část nyní zakryl les. Zůstaly jen vytěžené haldy a zbytky šachet.

Jednu se ale členové spolku, vesměs penzisté, chystají obnovit. „Šachty, které jsou tady zachované, mají 75 centimetrů krát metr padesát. Dovedete si představit, že dospělý člověk tam dole bude dobývat rudu?“ ptá se Kühn. Štolu, z níž bude zapotřebí nejprve odstranit zával, chtějí nadšenci zpřístupnit už v příští sezoně. Chystají se zároveň otevřít muzeum hornictví v nedaleké Stráži pod Ralskem.

Hornický spolek chce obnovit zaniklý důl Schachstein u Hamru na Jezeře (zdroj: ČT24)