Střecha v Krumvíři ukrývala sto let staré dokumenty

Krumvíř (Břeclavsko) - Malý nález pro člověka, velký pro obecní muzeum. Půda úřadu v Krumvíři na Břeclavsku vydala desítky let ukryté dokumenty a obecní archiválie. Tamní muzejní spolek tak získal nové cenné exponáty, které o Vánocích představí na výstavě. Během zateplování budovy úřadu byly objeveny i sto let staré dokumenty.

Papírový poklad částečně poničila voda, myši a také prašné prostředí půdy. I tak ale dokumenty odkrývají tajemství, jak se Krumvířským žilo mezi lety 1874-1949. Z nečekaného „pokladu“ mají členové krumvířského spolku Pro muzeum největší radost z nálezu kompletních stavebních plánů z počátku minulého století. Ty chtějí využít například při rekonstrukci muzea.

Samotná budova krumvířské radnice pochází už z 18. století, na půdu se naposledy dělníci dostali v 70. letech minulého století při výměně střešní krytiny. Od té doby se do podkroví úřadu nikdo nepodíval. Až letos, když jej Krumvířští zateplovali. Papírový poklad tu nikdo nečekal, žádné záznamy se o něm nedochovaly. Půda ale skrývala obecní vyhlášky, potravinové lístky, říšský zákoník, evidenci vojenských branců a nejčastějších příjmení i další úřední dokumenty především z druhé světové války, ale také z éry císařství.

„Je to archiv obecní agendy. Musíme to nejprve vytřídit tematicky a pak podle let. Teprve potom to můžeme využít při výstavách,“ naznačila budoucí titěrnou práci ředitelka krumvířského muzea Věra Colledani. Na první výstavu z nalezeného pokladu se místní mohou těšit na Vánoce. Další bude příští rok, spojená se vzpomínkou na válečné období. „Budeme z nálezu léta čerpat. Je to velké štěstí a velká radost,“ popsala své nadšení Colledani.

Část obecního pokladu skončí v tamním muzeu, zbytek ale nadšenci vrátí zpátky na obecní půdu coby poselství budoucním generacím Krumvířských. Nález historických dokumentů se znaky protektorátu nebo Třetí říše má význam především pro místní. Ti tak získali například soupis místních dlužníků z dob Rakousko-Uherska, rozpočet na stavbu tamní školy z roku 1914 nebo vyhlášku o označování domů.

Unikátní nález v Krumvíři (zdroj: ČT24)