3D planetárium: V Plzni se ode dneška budete cítit jako uprostřed vesmíru

Plzeň – Dnes se v Plzni otevírá vůbec první 3D planetárium v České republice. Návštěvníci v něm uvidí oblohu nad Plzní, budou se ale moct podívat i do vzdálených galaxií a mlhovin. Prohlédnou si ale také třeba model lunárního vozidla nebo zjistí, co se děje uvnitř sopky. „Digitální projekce nám umožňuje se pohybovat vesmírem a 3D projekce pak umožní ten vjem lépe vstřebat,“ vysvětlil ředitel Techmania science center Vlastimil Volák.

To hlavní návštěvníky čeká ve 3D planetáriu se schopností promítat trojrozměrné projekce na kulovou plochu o průměru čtrnácti metrů. Tuto projekční technologii dosud využívali jen na dvou místech v Evropě: ve varšavském Centru Nauki Kopernik a barcelonském science centru CosmoCaixa. Při sledování filmu probíhají vlastně dvě projekce najednou, jedna pro pravé a druhá pro levé oko. Vyrobit takový 3D film přitom není žádná legrace. „Máme malou kopuli o průměru 1,2 metru a tam se film zkouší,“ popsal kurátor expozice vesmír Tomáš Meiser. To ale už návštěvníci netuší, jednoduše si nasadí 3D brýle a mohou se proletět vesmírem.

Ve druhé projekční místnosti pak na interaktivním globusu s průměrem dva metry promítají současně čtyři projektory například zemskou atmosféru, působení mořských proudů nebo planety kolem slunce. Model je navíc opravdu interaktivní a lze ho ovládat jednoduše dotykem a posouvat se tak třeba v čase do různých etap vývoje Země. „Planetární témata tak lze prezentovat srozumitelnou formou,“ dodal Meiser. Hlavní cílovou skupinou planetária jsou totiž rodiče s dětmi a právě pro ně by měla expozice být pochopitelná a také zábavná, zároveň souvisí s tím, co se děti učí ve škole.

V Plzni se dnes otevírá první 3D planetárium v Čechách (zdroj: ČT24)

Kromě prostorového promítání nabízí třípodlažní planetárium s rozlohou dva tisíce metrů čtverečních dalších sedmadvacet vesmírných expozic, z nichž některé byly konzultovány i s odborníky z NASA. Kromě projekčních sálů nabízí další téměř třicítku exponátů, jako je například model lunárního vozidla, simulace tornáda nebo exploze vulkánu. Pro odvážné návštěvníky je tu takzvaný gyroskop, který simuluje volný pohyb hned ve dvou osách.

Zajímavá je ale i samotná budova planetária z roku 1917, která prošla rozsáhlou rekonstrukcí. „Je to první budova v Čechách, která byla stavěna tzv. hecerovu konstrukcí, to znamená, že se vymyslelo lepidlo, které spojí dřevěné trámy. Proto byla budova také vyhlášena kulturní památkou,“ řekl Volák. Celkem stavba planetária přišla na 150 milionů, jen samotná rekonstrukce budovy stála milionů pětasedmdesát.

Nové 3D planetárium v Plzni
Zdroj: ČT24