V Ústí se narodila dvojčata jihoamerických opiček

Ústí nad Labem - Pavilon exotária v ústecké zoo má nový přírůstek. Před dvěma týdny se tam narodila dvě mláďata vzácných jihoamerických drápkatých opiček - tamarínů bělohubých. Návštěvníci je mohou sledovat od prvního dne, rodiče nosí malé tamarínky po výběhu na zádech.

Šestiletý pár těchto opiček zoo chová od roku 2010. Samička pochází ze zoo Bojnice na Slovensku, sameček z německého Tierparku Gettorf. „První odchov zaznamenali chovatelé po ročním soužití, letošní porod je již pátým v pořadí. Spolu s rodičovským párem jsou členy rodiny dvě starší mláďata, oba jsou samečci, jeden je roční a druhý dvouletý,“ uvedla mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Tamaríni nosí svá mláďata na zádech. „Stará se o ně hlavně samec, ale v péči se střídá i se samicí, která je kojí,“ dodala mluvčí. Později se o ně začnou starat i starší sourozenci.

Tamaríni bělohubí žijí v pralesích Amazonie Jižní Ameriky, konkrétně se vyskytují v části severního Peru, na severu Bolívie a ve dvou oblastech západní Brazílie. Jejich populace je zatím stabilní, i když mohou být ohroženi kácením tropických pralesů.

V zoologické zahradě je krmí speciální kaší s vitaminy a hmyzem, zejména sarančaty. Dostávají také banány, hroznové víno či piškoty. „Samozřejmě že kromě toho dostávají širokou škálu dalšího ovoce a zeleniny, rýži a různé doplňky, neboť pro zdárný chov je u tohoto druhu důležitá různorodost a pestrost, stejně tak jako dostatek UV záření a tepla,“ podotkla Vrabcová.