Do „azbestové školy“ v Pardubicích se vrátily děti

Pardubice - Základní škola Závodu Míru po dvouměsíčním provizoriu přivítala školáky. Uzavření budovy si vyžádaly stavební práce, při kterých dělníci narazili na nebezpečný azbest. Likvidace rizikového materiálu přišla na osm a půl milionu korun.

Stavební práce na školní budově se protáhly kvůli tomu, že dělníci objevili v plášti stavby azbest. Na jeho likvidaci město využilo rezervy v rozpočtu na celkové zateplení školy. „Nakonec jsme neušetřili moc peněz, ale stavba rozhodně nestála více, než jsme plánovali,“ řekl náměstek pardubické primátorky Jindřich Tauber (ČSSD).

Více než pět set dětí našlo dočasné útočiště ve třech náhradních školách po celém městě. Přesuny mezi budovami byly náročné jak pro ně, tak i pro učitele. Celou akci navíc od začátku doprovázel informační chaos, mnozí rodiče byli nervózní. „Byli netrpěliví, chtěli vědět přesné termíny, bohužel, museli jsme čekat na výsledky měření,“ konstatovala ředitelka školy Jarmila Staňková.   

Poté, co z konstrukce budovy zmizely azbestové desky, přístroje ukázaly, že jsou třídy bezpečné. Stavbaři nyní ještě dokončují práce na zbylých budovách, hotovo bude do konce roku.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)