Většina týraných koní z Rousínova se prodala

Rousínov - Dražba koní, která byla v Rousínově u Rakovníka ohlášena už na minulý týden, se uskutečnila dnes. Původní termín zrušil jejich vlastník Mojmír Fiala, na poslední chvíli na sebe podal insolvenční návrh. Fiala dluží devět milionů korun, navíc čelí obvinění z týrání zvířat. Do obce se sjely desítky zájemců, nové majitele získaly skoro čtyři desítky z asi šedesáti koní.

Vyvolávací cena koní se pohybovala od dvou do pěti tisíc korun. „Veterinář před konáním dražby odhadl plemeno, stav zvířete, určil jeho stáří. Podle toho byli koně zařazení do tří kategorií. Podle zákona se jedná o třetinu odhadní ceny,“ řekla mluvčí exekutorské komory Petra Báčová. Průměrná cena koní dosahovala zhruba sedmi tisíc korun, nejvyšší pak přesáhla deset tisíc.

Majitel koní čelí celkem 28 exekucím i obvinění z týrání zvířat. Inspektoři krajské veterinární správy našli v červenci v ohradách pět uhynulých koní. Mojmír Fiala špatné zacházení se zvířaty odmítá. K dražbě se dnes vyjádřit nechtěl.

Minulý týden v rozhovoru pro Českou televizi ale dražbu označil za účelovou. „Zaznamenal jsem, že někteří zištní, kteří by rádi za mrzký peníz zakoupili sobě i více kusů, aby je pak mohli s náležitým ziskem jaksi… že se obtěžovali,“ prohlásil.

Koně, kteří se dnes neprodali, dál zůstávají původnímu majiteli. Exekutor na ně může vyhlásit další dražbu.

Reportáž Pavla Pavlase (zdroj: ČT24)