Papírny ve Větřní se opět rozjely

Větřní - Papírny ve Větřní na Českokrumlovsku po půl roce částečně obnovily výrobu. Do práce nastoupila zhruba stovka zaměstnanců, která postupně roztáčí zakonzervované stroje. Více než sto let stará továrna vloni skončila v konkurzu. Do úpadku ji tehdy dostala vysoká energetická náročnost provozu a téměř miliardové dluhy. Prvních 200 milionů začne splácet ještě letos.

V papírnách během dne nastartovali tři stroje, tedy polovinu provozu. Do práce nastoupili převážně starší zaměstnanci, sešlo se jich tady 130. Ti mladší po vyhlášení konkurzu nevydrželi čekat a odešli jinam.

Obnovení výroby považuje místní radnice za zprávu desetiletí. Radují se i v okolních obcích. Po uzavření továrny zůstalo bez práce zhruba 500 lidí, někteří ani neměli na nájem a odstěhovali se. „Obnovení chodu papíren má přínos nejen pro obec, ale i pro zaměstnance,“ řekl starosta Antonín Krák (ČSSD).

Ve Větřní je jedna z nejvyšších nezaměstnaností v kraji. Bez práce tam je přes 16 % obyvatel. V době největší slávy přitom v papírnách pracovalo až 3 400 lidí. Správce papíren předpokládá, že příští rok v březnu obnoví výrobu i druhé polovině papíren a přijme dalších 40 lidí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)