Běžkaři v Jizerských horách zatím platit nemusí, přispět ale mohou

Jablonec nad Nisou - Lyžování na Jizerské magistrále bude i tuto zimu zdarma. O zpoplatnění běžeckých tratí se kvůli vysokým nákladům na jejich údržbu mluví už několik let. Do praxe se ale zatím uvést nepodařilo a správci magistrály tak budou muset i letos spoléhat na peníze z veřejných zdrojů a dobrovolné příspěvky.

Každoročně je na úpravu jizerskohorských tras nutné získat čtyři až pět milionů. Pro příklad – jedna jízda rolby z Bedřichova ke čtyři kilometry vzdálené Šámalově chatě stojí 1 500 korun. Polovina z peněz na provoz jde z veřejných rozpočtů. Na úpravu trati připívají i některé penziony a chaty. Jizerská magistrála totiž ročně přiláká do hor více než půl milionu lyžařů.

Zbytek ale záleží na darech sportovců. Loni k dárcovským zprávám přibyly samolepky a odznaky, díky kterým se každý může pochlubit, kolik přispěl. Lyžaři si mohou koupit samolepku v hodnotě od padesáti až po dva tisíce korun. K té nejdražší dostanou i odznak a nálepku na auto. Ty letošní jsou už hotové. Běžkaři je najdou například v restauracích a infocentrech.

Běžkař
Zdroj: Jan Škvára/ISIFA

Dobrovolné příspěvky zatím vzbudily spíše pozitivní reakce běžkařů:

„Princip je dobrý, líbí se mi to. Koupil jsem si stovkovou a koupím si i dražší. Mám těch lyží víc, takže mám prostor.“

Zpoplatnění magistrály se ale nejspíš lyžaři v budoucnu nevyhnou. Její správci už hledají inspiraci v cizině. Jen na novou techniku totiž budou brzy potřebovat miliony.

Letos se ale ještě magistrála bude upravovat podobně jako uplynulou zimu. Hlavní letošní novinkou je ale oranžový třináctikilometrový okruh vyznačený i mimo stezky pro pěší. „Vedou totiž i tam, kde jsou bažiny, mokřady a podobně,“ vysvětlil Zdeněk Rajsigl z Klubu českých turistů.

Jizerská magistrála bude letos opět zdarma, upravovat se bude z příspěvků obcí a darů (zdroj: ČT24)