Chrám českých světců a králů přivítá oslavy 670. výročí výstavou fotografií

Praha – Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě si v příštím roce připomene 670. výročí povýšení pražského biskupství na arcibiskupství a položení základního kamene katedrály. Jubilejní rok oslav odstartuje výstava fotografií Katedrála a živé setkání od letošního 7. prosince do 12. ledna 2014. Expozice v Mladotově domě bude přístupná zdarma.

Oproti loňské výstavě, na kterou ta letošní navazuje, se obměnili autoři fotografií, kterých je celkem šest a vystaví téměř 60 nových snímků vzniklých v metropolitní katedrále v letošním roce. Jejich zaměření se podle fotografa Romana Albrechta trochu liší. „Nechtěl jsem, aby to vyznělo jako reklama na církev, což mohlo na minulé výstavě tak působit. Chceme poukázat na duchovní rozměr člověka, tedy nepůjde jen o fotky architektury, ale lidí, kteří ji vyplňují,“ poukázal Albrecht s tím, že se bude jednat o průřez významných událostí v letech 2012 až 2013 zachycených uměleckou a dokumentární formou.

Trojlodní gotická katedrála se třemi věžemi představuje i sídelní kostel arcibiskupa pražského. Současná stavba vznikala v několika etapách: základní kámen položil Karel IV. už v roce 1344, definitivně dokončena byla ale až v roce 1929.  

Katedrálu do roku 1954 spravovala církev, poté tehdejší komunistická vláda vládním nařízením určila „československý lid“ za vlastníka a Kancelář prezidenta republiky za správce celého areálu Pražského hradu, včetně katedrály. Po roce 1989 začal spor o vlastnictví katedrály. Spory o katedrálu ukončila v roce 2010 dohoda mezi nově ustanoveným pražským arcibiskupem Dominikem Dukou a prezidentem Václavem Klausem.

Kardinál Duka vyzdvihl při tiskové konferenci chrám jako „svorník našich náboženských a kulturně politických osudů“. Podle jeho slov katedrála může představovat do jisté míry i národní galerii, kde nacházíme díla největších umělců, ať už malířů nebo sochařů. „Současně je třeba říci, že představuje jakési oslovení pro každého, kdo přichází do Prahy,“ podotknul.

"Myslíme si, že si zaslouží dobrou péči, ke které patří třeba nedávné doplnění zvonů díky sponzorům, stejně tak nové osvětlení - také díky sponzorům, patří k tomu i projekt nových varhan," uvedl pražský arcibiskup Dominik Duka s tím, že vedle duchovního rozměru představuje katedrála ze své historické úlohy i kulturní stánek.