Zoo Děčín má nový pár koček rybářských

Děčín - Novým párem koček rybářských se může pochlubit zoologická zahrada v Děčíně. K samci, kterého zoo získala z Francie, minulý týden přibyla samice ze Švédska. Podle zoologa Romana Řeháka už se obě zvířata přes vzájemnou počáteční nedůvěru sžila.

Děčínská zoo kočky rybářské chovala už v minulosti, uhynuly už ale stářím. „Letos nám uhynula kočka. My jsme pak sehnali díky koordinátorovi chovu tento pár,“ uvedl Řehák. Oběma zvířatům jsou podle něj zhruba dva roky.

První den společného pobytu koček v děčínské zoo se podle Řeháka neobešel bez náznaku konfliktu. „Bylo to trošku ostřejší kočkování. Kočka si lehla na zem, kocour ji obcházel, snažil se k ní jít, dokonce tam byl i náznak toho, že ji chtěl kousnout do nohy,“ popsal. Samice ale podle něj dokázala dát v pravý čas najevo svou podřízenost. „Druhý den už kočky společně spaly v ubikaci bez problémů. A teď naopak kočka začíná být vůči samci dominantnější,“ doplnil.

Od nového páru si zoo slibuje především odchov mláďat, který už se v Děčíně v minulosti podařil. „Jsou to mladá zvířata, takže pravděpodobnost odchovu mláďat je velká. Koťata by mohla být příští rok,“ odhadl Řehák.

Domovem koček rybářských je Asie, ohrožuje je mimo jiné lov. „Loví se kvůli kožešině,“ podotkl zoolog. Součástí potravy koček jsou ryby. V přirozeném prostředí je kočky rybářské dokážou lovit, umí se pro ně dokonce potopit.