Policie stíhá krumlovské úředníky za rozdělení zakázky. Podle starosty je to omyl

Český Krumlov – Policie obvinila tři bývalé úředníky českokrumlovské radnice ze zneužití pravomoci veřejného činitele a pletich proto, že nevyhlásili soutěž na dvoumilionovou IT zakázku. Podle vedení radnice ale úředníci zřejmě nechtěli úmyslně překročit zákon a uděli spíše administrativní chybu. Stroje se se totiž obnovovaly kvůli technickým problémům postupně.

V roce 2009 měla českokrumlovská radnice velký problém – opakovaně jí padaly servery, které zajišťují fungování celého úřadu. Město je proto začalo vyměňovat. Podle starosty Dalibora Cardy (ČSSD) tak činilo postupně, protože na hromadný nákup nebyly peníze. Policie teď ale došla k jinému závěru – úředníci podle ní ve skutečnosti rozdělili jednu velkou zakázku do několika menších, aby obešli povinnost vypsat výběrové řízení a mohli ji zadat konkrétní firmě. Policisté proto obvinili tři bývalé krumlovské úředníky. „Místo jedné velké zakázky, jejíž hodnota přesahuje dva miliony korun, vymysleli a vybrané společnosti zadali devět drobných zakázek,“ shrnul policejní mluvčí Jiří Matzner.

Starosta Carda míní, že údajný zločin je ve skutečnosti spíše administrativní chyba, trvá na tom, že se radniční hardware měnil postupně. „Pravděpodobně došlo ke kopiím jednotlivých zakázek a bylo tam jednotné datum zahájení, což vzbuzuje dojem, že zakázka byla rozdělena,“ poukázal.

Tři obvinění lidé – tehdejší tajemník radnice, vedoucí odboru a městský právník – už v Krumlově nepracují, jeden z nich ale stále působí v samosprávě, přesídlil však do Liberce. Tam jeho trestní stíhání nepovažují za problém. „Pro případné personální rošády bychom museli mít v ruce pravomocný rozsudek,“ sdělil náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc.

Problémy s IT zakázkami má i českobudějovický primátor Juraj Thoma. Policie ho viní, že bez bez výběrového řízení a vědomí rady podepsal dodatek ke smlouvě o provozování počítačových serverů.

Veronika Kabátová o krumlovských zakázkách (zdroj: ČT24)