Karlovarská nemocnice dostala pokutu. Neodvolá se, někdo jí skartoval podklady

Karlovy Vary – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil 300tisícovou pokutu pro Karlovarskou krajskou nemocnici za pochybení při nákupech v letech 2006 a 2007. Těžce zadlužená nemocnice už se proti verdiktu nemůže odvolat, chybí jí totiž potřebná dokumentace. Podle ředitele ji někdo v minulosti zřejmě úmyslně skartoval.

Vedení Karlovarské krajské nemocnice se sice v posledních šesti letech mnohokrát obměnilo, kostlivci ve skříni ale zůstali. Teď vypadl jeden obzvlášť šťavnatý, 300tisícový za zakázky na nákupy zdravotnických přístrojů i materiálu za desítky milionů korun v letech 2006 a 2007. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nemocniční společnost, pod kterou kromě karlovarské nemocnice spadá i ta chebská, zakázky rozdělila, aby o ně nemusely firmy soutěžit. „Nemocnice uvedené výrobky nakupovala na základě řady jednotlivých smluv jako zakázky malého rozsahu,“ řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Pokutu dostala KKN za chyby při nakupování anesteziologických přístrojů a monitorů za více než pět milionů korun v roce 2006, dalšího zdravotnického zařízení a přístrojů téměř za tři miliony o rok později a především nákup zdravotnického materiálu v témže roce za 90 milionů korun. Podle ÚOHS nemocnice všechny velké nákupy rozdělila do menších zakázek a nevypsala na ně soutěže.

KKN by se proti pokutě ráda odvolala, ale nemůže. Ukázalo se, že dokumenty, které by přinejmenším mohly problém objasnit, v nemocničních archivech chybí. „Nejsme schopni dohledat materiály, které se k tomu vztahují. Takže nemáme žádné argumenty a žádné podklady, kterými bychom se mohli této pokutě bránit,“ poukázal současný ředitel nemocnic Petr Svoboda. V Karlovarském kraji tak nyní už jen létá otázka, kde se vezmou peníze na pokutu. KKN se v minulých letech potýkala s dluhy, ze kterých se sice dostala, letos se však nedokázala vyrovnat s novou úhradovou vyhláškou a má opět obrovské problémy. Náměstek hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD) však míní, že by pokutu měla zaplatit sama.

Podle opozičních politiků by ale měl kraj označit konkrétní viníky, kteří jsou za situaci zodpovědní. „Na nich by měl chtít Karlovarský kraj i nemocnice taková zodpovědnost a finanční plnění,“ doporučil opoziční krajský zastupitel Jan Horník. Ředitel KKN Svoboda však upozornil, že vzhledem ke skartování potřebných dokumentů není jak viníky dohledat. O problému budou chtít jednat opoziční politici zřejmě už na mimořádném zastupitelstvu 22. listopadu.

Antonín Bruštík o pokutě pro KKN (zdroj: ČT24)