Šéf liberecké záchranky nestihl skončit sám, byl odvolán

Liberec - Šéf liberecké záchranky Stanislav Mackovík končí. Krajská rada ho dnes s okamžitou platností odvolala. Mackovík, který se po volbách stal členem Poslanecké sněmovny, chtěl sám ředitelské místo opustit k 1. lednu 2014 s tím, že by se po skončení poslaneckého mandátu na tento post vrátil. Podle vedení kraje ale výsledky auditu prokázaly, že Macovík manažersky selhal. Odvolaný ředitel to ale odmítá a připravuje právní kroky. Už dřív podal trestní oznámení na to, jakým způsobem kraj vybral auditorskou firmu.

„Nový ředitel potřebuje mít jasný mandát k tomu, aby mohl provést potřebné změny v některých oblastech činnosti záchranné služby a zajistil nápravu chyb,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Mackovík se podle něj po skončení mandátu bude moci vrátit na místo záchranáře. Vedením záchranné služby byl dočasně pověřen její lékařský náměstek Jan Lejsek, nový ředitel by z výběrového řízení měl vzejít zřejmě do konce ledna.

Hejtman upozornil na to, že je potřeba zvýšit u záchranné služby efektivitu hospodaření. Podle forenzního auditu, jehož výsledky dnes rada projednala, náklady na mzdy záchranné služby za uplynulé tři roky stouply o čtvrtinu. U záchranných služeb v jiných krajích to bylo o šest až 11 procent. Například průměrný plat lékaře, kam ale patří i přesčasy, je tak v Liberci skoro 96 000 korun, nadprůměrné jsou platy i dalších zaměstnanců.

Podle auditorů jsou také předražené některé náklady na autoprovoz. Celkem by bylo možné podle auditorů ušetřit 18 milionů korun za rok. Navrhují například snížení osobního ohodnocení u lékařů o 30 procent. Ušetřené peníze chtějí dát podle hejtmana na obnovu techniky. „Rádi bychom, aby záchranná služba byla lehce nadprůměrná ve všech oblastech, nejen v platech,“ řekl. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

O svém odvolání se Mackovík dozvěděl z médií. Postup kraje označil za cirkus. „Byl jsem ráno na radě, mohli mě tam odvolat přímo,“ uvedl. Údajná pochybení jsou podle něj smyšlená, kontroloři prý splnili zadání kraje, který se chtěl zbavit nepohodlného člověka. Navíc upozorňuje na to, že audit není zpracován profesionálně. „'Na skladě mělo být 226 kusů pneumatik, prostým odhadem byl jejich počet jen cca 50 procent,'“ cituje Mackovík zprávu auditora. „Takhle se dělá audit? On přišel, rozhlédl se a řekl, že tam není 226 pneumatik,“ rozčiluje se.

Auditor si za svými závěry stojí. „Výsledky naší práce na forenzním auditu jsou jednoznačné a podložené,“ uvedl Valdemar Linek, předseda představenstva auditorské firmy Nexia AP.

Osmačtyřicetiletý Mackovík získal v Libereckém kraji druhý největší počet hlasů ze všech kandidátů, více jich obdržel jen Jan Farský (TOP 09). I jako poslanec chce zůstat záchranářem, stejně jako při ředitelování záchranné službě. „Předpokládám proto víkendové či noční služby v rámci letecké záchranné služby, respektive ve vozech rychlé zdravotní služby,“ uvedl. Jako záchranář působí v Liberci už 20 let. Zda bude moci dělat záchranáře i jako poslanec, záleží podle Půty na rozhodnutí nového ředitele. „To je v jeho pravomoci,“ konstatoval.

V čele krajské záchranné služby byl Mackovík od dubna 2010, po loňských krajských volbách ale měl časté spory s novou náměstkyní hejtmana pro zdravotnictví Zuzanou Kocumovou (Změna pro Liberecký kraj). „Za deset měsíců jsme měli v záchrance čtyři kontroly a teď se ještě připravuje audit, to není politika, ale šikana,“ řekl na konci srpna Mackovík. Jeho strana se naopak na konci srpna neúspěšně pokusila odvolat Kocumovou z funkce náměstkyně.