Díky čistému vzduchu je Praha letos nejlepším Místem pro život

Praha – Na první místo srovnání regionů Místo pro život se letos dostala Praha před Plzeňským a Královéhradeckým krajem. Tvůrci srovnávacího žebříčku pro seřazení jednotlivých regionů využili statistická data, výsledky výzkumu mínění 1 400 respondentů a také hodnocení odborné poroty. Ti na krajích, které se na špici žebříčku umístily i v minulých letech, oceňují například pracovní příležitosti, možnosti vzdělávání nebo čistý vzduch. Vysoká nezaměstnanost a znečistěné ovzduší naopak odsoudily na konec tabulky Ústecký a Moravskoslezský kraj.

Výsledek letošního srovnání Místo pro život se příliš neliší od předchozích ročníků. V čele zůstávají Královéhradecký kraj, Plzeňský kraj a Praha, které si však letos vyměnily pořadí a hlavní město obsadilo příčku nejpříjemnějšího místa v zemi. Pomohlo k tomu ovzduší – to se ve městě pročistilo, meziroční srovnání ukázalo, že je ve vzduchu až o 30 procent méně oxidů dusíku, čpavku a oxidu siřičitého. „Byla kratší topná sezona, a navíc se přechází z tuhých paliv na plynná paliva. Takže Pražanům se lépe dýchá,“ upozornil analytik Ondřej Pivoňka.

image_519500
Zdroj: ČT24
image_519501
Zdroj: ČT24

Díky pracovním příležitostem, čistému vzduchu či přístupu ke vzdělání v Místě o život tradičně spolu s Prahou obsazují nejvyšší příčky Plzeňský a Královéhradecký kraj. „Jsou to kraje, které na kvalitu života svých obyvatel myslí nejvíce a ostatní za nimi o něco zaostávají,“ uvedl porotce a současně viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Do první pětky krajů se ještě vešly Liberecký a Zlínský kraj.

Na konci žebříčku jsou Ústecký a Moravskoslezský kraj. Nízká je podle tvůrců žebříčku kvalita života také ve Středočeském kraji. Obyvatele dvou regionů na chvostu srovnání trápí právě to, co Pražané či Východočeši oceňují – nezaměstnanost a ovzduší. Středočechům zase chybí vysoká škola a především si stěžují na špatnou dostupnost zdravotnictví.

Místo pro život 2013 (zdroj: ČT24)