V OKD skončilo referendum o stávce, výsledky budou zítra

Ostrava - Na šachtách těžební společnosti OKD skončilo čtyřdenní hlasování o tom, zda jsou horníci kvůli neshodám při vyjednávání o nové kolektivní smlouvě ochotni jít do stávky. Výsledky budou známy v pátek, do té doby nechtějí odboráři nic komentovat. Aby mohli horníci stávkovat, musí k referendu přijít alespoň polovina z více než 12 000 zaměstnanců OKD a alespoň dvě třetiny hlasujících se musí vyslovit pro stávku.

Odbory už více než rok jednají s vedením společnosti o návrhu kolektivní smlouvy. Neshody přetrvávají především v otázce snížení platů a rozdílný pohled mají obě strany i na uzavření Dolu Paskov.

Vedení těžební firmy navrhuje snížit platy o pětinu, tedy vzít horníkům třináctý a čtrnáctý plat. Kompenzovat mzdu chce pouze v případě, že bude společnost v zisku. Odbory připouštějí jen sedm procent. Mezi oběma stranami neuspěl ani zprostředkovatel.

„Dokud nebude všechno sečteno a zkontrolováno, nebudeme žádné odhady sdělovat,“ řekl po hlasování předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. „My jsme pořád optimističtí v kontextu situace na světových trzích a doufáme, že zaměstnanci ten náš návrh přijmou,“ podotkl mluvčí OKD Marek Síbrt.

Stávkovou pohotovost vyhlásily odbory v OKD 15. října. Pokud by horníci se stávkou souhlasili, ještě to neznamená, že k ní opravdu dojde – podle Pytlíka by to alespoň poskytlo prostor pro další vyjednávání. V opačném případě odboráři podepíšou kolektivní smlouvu, kterou navrhl zaměstnavatel. Bude platit pět let, od roku 2014 do roku 2018.

V OKD končí referendum (zdroj: ČT24)

Předseda odborové organizace Dolu Paskov Rostislav Palička serveru Týden.cz sdělil, že neočištěné výsledky zatím vyznívají ve prospěch stávky. Stejně dopadlo i loňské referendum, které se konalo kvůli sporům odborů a vedení firmy ohledně růstu mezd. Přesto tehdy na stávku nedošlo z důvodu nízké účasti.

OKD patří do skupiny NWR, které se v poslední době nedaří. Letos zatím vykázala ztrátu přes 500 milionů eur. Firma už v důsledku úsporných opatření například propustila 250 zaměstnanců z administrativy a o stovky snižuje počty pracovníků dodavatelských firem. Přestěhovala také své sídlo z Ostravy na Důl Darkov a chce uzavřít ztrátový Důl Paskov.