Hrozící srážka vlaků u Adamova je objasněná, chyboval prý výpravčí

Adamov (Blanensko) - Za hrozící srážku dvou vlaků v únoru na nádraží v Adamově na Blanensku je podle Drážní inspekce odpovědný výpravčí. Nevypnul totiž návěstidlo a nezábránil tak vlaku EuroCity Gustav Klimt vjet na kolej, na které stál osobní vlak. Soupravy zastavily 50 metrů od sebe. Případ vyšetřuje policie, výpravčímu hrozí stíhání za obecné ohrožení.

„Čekali jsme na závěry inspekce. Od nich se bude odvíjet náš další postup,“ uvedla policejní mluvčí Iva Šebková. Do adamovské stanice vjel nejprve osobní vlak, bezprostředně poté přijel ve stejném směru na stejnou kolej vlak EuroCity Gustav Klimt jedoucí ze Štýrského Hradce (Grazu) do Prahy. Signalizace strojvedoucími ukazovala, že může pokračovat v jízdě, díky nízké rychlosti ale soupravu stihl zastavit, a nikdo tak nebyl zraněn ani nedošlo ke škodám.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal zdůraznil, že kvůli události bude nutné udělat technické změny. Signalizace nyní pracuje tak, že je světlo umožňující vjezd aktivní 180 vteřin. Nebezpečná situace vznikla právě kvůli tomu, že vlaky jely těsně za sebou a druhý z nich vjel na nádraží ještě před vypnutím signalizace. Výpravčí na nádraží měl mít podle inspektorů situaci pod kontrolou a signalizaci před příjezdem druhého vlaku vypnout, aby vlak zastavil před nádražím. Podle Dápala bude nutné buď signalizaci nastavit tak, aby se po projetí vlaku sama vypnula, nebo ji bude muset vypínat výpravčí.