SÚS na Zlínsku a Valašsku pro stát neuklidí ani vločku, služby nabízí obcím

Zlín – Správa a údržba silnic Zlínska a SÚS Valašska – obě vlastněné Zlínským krajem – nabízejí své služby obcím. Kraj pro silničáře hledá uplatnění poté, co přišli o státní zakázku na údržbu silnic I. třídy. Nadále budou udržovat krajské komunikace II. a III. třídy, výpadek státních silnic by rádi nahradili právě úklidem sněhu na místních komunikacích. SÚS přesto počítají, že budou mít v zimě méně práce, proto například letos nebudou najímat externí zaměstnance.

Ředitelství silnic a dálnic letos vypsalo v části Zlínského a také Karlovarského kraje tendry na zimní údržbu státních silnic. Dosud smlouvy tradičně dostávaly krajské SÚS, nově se o ně však musely utkat se soukromníky – a ty východomoravské neuspěly. Zakázku získala firma AVE CZ odpadové hospodářství, která bude na Zlínsku a Vsetínsku sypat silnice a uklízet sníh zhruba na 170 kilometrech státních komunikací.

Kraj teď přemýšlí, jak výpadek práce pro své SÚS, které přišly asi o pětinu udržovaných silnic, nahradí. SÚS letos nenajaly obvyklé zimní posily, valašská silniční správa navíc propustila několik zaměstnanců. „Dotklo se to pěti lidí, se kterými jsme se dohodli na ukončení pracovního poměru,“ řekl jednatel SÚS Valašska Jaromír Kořistka. Teď se obě krajské firmy rozhlížejí po náhradní práci. Mohly by ji získat například od obcí, které musí zajišťovat údržbu komunikací ve svém katastru.

Silničáři také přiznávají, že by nový způsob údržby silnic v regionu mohl vypadat podivně. „Vozidla SÚS, která budu přejíždět po silnicích prvních tříd na komunikace druhých a třetích tříd, budou jezdit se zvednutou radlicí, i když bude spousta sněhu,“ poukázal ředitel zlínské pobočky ŘSD Karel Chudárek. Krajský radní pro dopravu Jaroslav Kučera se zase obává, že by nový údržbář mohl mít zpočátku problémy, než zjistí, kde je třeba začít při sněžení nejdříve uklízet. „Když na některých úsecích, například na Sirákově nebo na kříži u Jablůnky, neuděláte údržbu velice rychle, provoz se tam zastaví, komunikace bude neprůjezdná a doprava zkolabuje. Když někdo přijde do kraje poprvé, nikdy tady takovou službu neposkytoval a nemá zkušenosti, logicky jsou rizika veliká,“ míní Kučera.

Mluvčí AVE CZ Jana Vondráková je však přesvědčena, že firma vše zvládne přinejmenším tak dobře jako dříve krajští silničáři. „Zkušenosti máme, děláme zimní údržbu i na řadě vysoce položených míst. Budeme vyjíždět, jak to bude třeba,“ zdůraznila. Smlouva podle ní firmu zavazuje vyslat vozidla do 30 minut po zjištění nedostatku ve sjízdnosti a ŘSD slibuje, že bude na dodržování smlouvy pečlivě dohlížet.