Pelhřimovská výstava láká na Bibli kralickou i bibli odolnou vodě

Pelhřimov - Pelhřimovská městská knihovna vystavuje na dvě stě biblí z celého světa. Mezi nimi je i originál Bible kralické z roku 1613. Výstava ale zahrnuje i další unikáty, například bibli odolnou vodě, nebo knihy v exotických jazycích, jako je tamilština či jazyk urdu. Výstava potrvá do 15. listopadu.

„Jsou tady i další zajímavosti, bible, které jsou v posloupnosti kralického textu, které navazují, to znamená Bible hallská, Bible prešpurská,“ uvedl Vladislav Donát, teolog, spoluautor výstavy, o. s. Biblický teologický seminář. K vidění jsou i bible v hebrejštině a řečtině, tedy v původních jazycích.

„Máme i spoustu cizojazyčných vydání v jazycích, které jsou exotické, ať už je to jazyk urdu, tamilština, bengálština,“ dodal Donát. Návštěvníky ale zřejmě překvapí i bible ze speciálního materiálu odolnému vůči vodě, na což existuje dokonce i patent, uvedl spoluautor výstavy Roman Lukáš, o. s. Biblický teologický seminář. Výstava ale není jen tzv. pasivní, zájemci si totiž mohou vyzkoušet i historický knihtisk.

Výstava biblí v Pelhřimově láká na unikáty (zdroj: ČT24)