Za stometrový byt chtěla orlickoústecká TJ jen 270 tisíc

Ústí nad Orlicí – Jen 270 tisíc korun stačilo orlickoústecké tělovýchovné jednotě za čtyřpokojový byt v sousedství stadionu. V době, kdy se v Ústí i za měnší byty platí přes milion, ho jednota za čtvrtinovou cenu prodala krajskému předsedovi České unie sportu Luboši Bäuchelovi. Vedení TJ Jiskra tvrdí, že se pro levný prodej bez soutěže rozhodla, aby co nejrychleji získala chybějící peníze na vyplacení oddílů, které z jednoty vystoupily. Luboš Bäuchl potom poukázal na špatný stav odkoupeného bytu. Vedení České unie sportu se však nad děním v regionu velmi podivuje.

Ve čtyřpokojovém stometrovém bytě u orlickoústeckého stadionu bydlel bývalý fotbalista Luboš Bäuchel několik desetiletí. Teď ho konečně i vlastní – získal ho ovšem neobvykle levně, za stometrový byt a k tomu i za pozemek 327 metrů čtverečních od něj ústecká TJ Jiskra chtěla jen 270 tisíc korun. Prodej vzbudil zájem i proto, že je Bäuchel krajským i okresním předsedou České unie sportu (dříve ČSTV) a současně také městským zastupitelem.

Především je však 270 tisíc extrémně nízká cena. V Ústí nad Orlicí se obvykle byty prodávají násobně dráže, například za byt 2+1 s 68 metry čtverečními chtějí realitní obchodníci přes milion. „Byt o velikosti 100 metrů se pohybuje podle dnešní situace na trhu v cenách 1,1 až 1,3 milionu korun,“ zhodnotil Bäuchelův byt realitní makléř Ivo Polan. Na TJ Jiskra se snesla kritika především od celostátního vedení sportovní unie. „Očekával bych několikanásobně vyšší cenu,“ podotkl člen výkonného výboru ČUS Václav Schejbal. Luboš Bäuchel však tvrdí, že cena odpovídala stavu bytu. „Byty 3+1 na sídlišti v takovém stavu se prodávaly za 130, 140, 150 tisíc korun. Takže z toho nemám špatný pocit,“ podotkl.

Samotná jednota, která byt prodala, tvrdí, že prodej za nízkou cenu dosavadnímu nájemníkovi byl nutný, aby rychle získala peníze na vyplacení svých oddílů, které z jednoty odešly. Prodej bytu bez soutěže podle předsedy TJ schválila valná hromada, cenu určila vzájemná licitace – a také dosavadní spolupráce. „V bytě 25 let bydlí, předělal si ho, pracoval tady 25 let pro tělovýchovnou jednotu. Kdybych řekl 'odejdi z bytu, my uděláme klasickou aukci, prodáme ti byt za 800 tisíc', považoval bych to za hyenismus,“ řekl předseda TJ Jiskra Roman Langer.

O vhodnosti uzavřeného obchodu však vedení ČUS pochybuje. „Proč taková tělovýchovná jednota žádá dotace, když potom prodává tímto způsobem?“ zlobí se Václav Schejbal. Kritici prodeje bytu teď dokonce přemýšlejí o tom, jak dosáhnout zrušení kupní smlouvy.

Vlastimil Weiner o prodeji bytu (zdroj: ČT24)