Milionové pokuty chce Rada Severozápad i za překlepy, jinak to prý nejde

Ústí nad Labem – Stovky milionů chce Úřad Regionální rady Severozápad zpět od příjemců dotací z Regionálního operačního programu Severozápad. Po některých chce úřad zpět celou dotaci i za drobné chyby – třeba prohození dvou sloupců v dokumentaci. Představitelé regionální rady tvrdí, že nemají jinou možnost, snížit sankci mohou teprve, když se pokutovaní odvolají.

V Kadani před dvěma lety vzniklo za evropské peníze nábřeží Maxipsa Fíka, jehož dominantou je dětské hřiště. Šest milionů, které EU poskytla, však teď chce úřad regionální rady zpět. Chyba, za kterou má město platit pokutu – a fakticky jde skutečně o sankci, protože dotace už je dávno prostavěná – spočívá v tom, že úředník v dokumentech k dotaci prohodil podobná čísla ve dvou sloupcích. „Náš právník to nazval 'přepjatý formalismus'. To se asi hodí nejlépe,“ kritizoval rozhodnutí regionální rada kadaňský starosta Jiří Kulhánek (ODS).

Mnohem vyšší částky potom úřad chce zpět od Karlovarského kraje – 178 milionů. Auditoři poukázali na čtyři chyby při stavbě střední školy v Sokolově. Ani kraj ale pokutu platit nechce a odvolal se proti ní.

Regionální rada přiznává, že pokuty jsou vysoké a občas i za malicherná pochybení. Má však za sebou nepříjemné období, kdy kvůli nedostatečnému dohledu nad využíváním dotací přestala EU peníze posílat a obří pokutu potom dostala samotná rada. Podle předseda rady Petra Navrátila (ČSSD) přitom nelze pokutu hned snížit. Sazby totiž jsou součástí smluv na dotace, které před lety příjemci dotací podepsali. „Platné smlouvy bohužel neumožňují nic jiného, než dát sazbu 100 procent,“ uvedl Navrátil. Pokud se ale pokutovaný příjemce odvolá, rada již může částku snížit.

Pokutované projekty
Zdroj: ČT24

To už rada učinila v případě Žatce. Ten měl vrátit 180milionovou dotaci, za kterou postavil muzeum piva. Nakonec pokuta klesla na 20 milionů, ovšem ani to se radnici nelíbí. „Máme neprůstřelně zargumentováno, že jsme nepochybili,“ zdůraznila starostka Zdeňka Hamousová (VPM). Spor tak zřejmě skončí u soudu.

Regionální rada při rozdávání pokut vychází z loňského auditu ministerstva financí, na jehož základě byl ROP Severozápad déle než rok odstaven. Nemá na výběr, přestože její představitelé přiznávají, že s některými závěry auditorů nesouhlasí. „Nálezy považuji za nesprávné, ale to se bude muset prokázat v dalším stádiu při odvolání nebo případně u soudu,“ řekl Petr Navrátil.

Petra Tachecí o pokutách za ROP Severozápad (zdroj: ČT24)