Silnice do Špindlu bude bezpečnější, i když je sanace skály teprve ve třetině

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) – Cestování za lyžováním do Špindlerova Mlýna bude v nadcházející zimě o něco bezpečnější. Horolezci během roku zajišťovali svah nad silnicí z Vrchlabí, ze kterého se na cestu sesouvalo kamení i polámané stromy. Koncem listopadu by měla být hotova zhruba třetina. Zatím ještě horolezci na svahu pracují, i když počasí už není příjemné – občas padá sníh, a když nesněží, tak prší.

Většina řidičů, kteří přijíždějí do Špindlerova Mlýna, se v cíli zlobí nanejvýš kvůli tomu, jak se na silnici chovali jiní řidiči, nebo kvůli tomu, že na zadních sedadlech zlobily děti. Hlavně ti, kteří od Vrchlabí do známého krkonošského střediska jezdí denně, ale mají i nepříjemné zkušenosti se samotnou silnicí. „Když napadl mokrý sníh, tak se stalo, že byla silnice uzavřená – spadly stromy,“ popsal vedoucí špindlerovského infocentra Martin Jandura, který do města po problematické silnici jezdí denně a zažil také, jak na ni spadly kameny.

Už letos v zimní sezoně by měla být jízda do Špindlerova Mlýna bezpečnější, práce na zajištění svahu však ještě zdaleka nebudou u konce. „Práce jsou rozděleny do sedmi etap, v letošním roce se udělala asi třetina prací,“ přiblížil mluvčí Královéhradeckého kraje Jiří Hošna.

Letošní část prací nad jedinou silnicí, která do „Špindlu“ vede, skončí s listopadem. Horolezci zatím ještě pilně pracují, i když počasí už k ním není přívětivé a sněží nebo prší. „Natahujeme sítě a čistíme skalní stěnu. Je to v tomto klimatu velice náročná práce,“ uvedl horolezec Petr Pešek.

Práce na svahu budou pokračovat v příštím roce. Kraj za sanaci zaplatí asi 23 milionů korun, většinu peněz poskytne Státní fond životního prostředí.

Václav Svoboda o zabezpečení špindlerovské silnice (zdroj: ČT24)