Vyšetřování, které smetlo mocné Ústeckého kraje, skončí žalobou

Ústí nad Labem – Co se dělo tak špatného na Úřadu Regionální rady Severozápad, že bylo nutné více než na rok odstřihnout ho od evropských dotací a důkladně zkontrolovat? Jasné už je to policejnímu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který je před koncem vyšetřování – už jenom zbývá se spisem seznámit obviněné. Mezi ně se během roku policejní práce dostali například tři bývalí ředitelé úřadu, ale i někdejší náměstek někdejší ústecké hejtmanky. Obžalobu chce státní zástupce podat do konce roku.

Způsob, jakým se rozdělovaly dotace v ROP Severozápad, vyšetřovali policisté více než rok, teď práci ukončili, uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. „Z pohledu naší práce se dá říci, že jsme v závěrečné fázi, takřka na cílové pásce. Zbývá pouze seznámení se spisem, poté budeme spisový materiál předávat státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby,“ řekl Pavel Hanták. Státní zástupce Jan Jakovec uvedl, že by chtěl žalobu podat do konce roku.

Co ve spisu je, policie nechce říct, informace, které se objevily v průběhu vyšetřování, hovořily například o označování konkrétních projektů, které by měly přednostně dostat evropské dotace. V případu jde řádově o stovky milionů korun.

Včetně seznámení osmi obviněných se spisem mělo být vyšetřování hotové do 10. listopadu. To už policie nestihne, požádala proto o prodloužení lhůty. Podle státního zástupce Jakovce však nebude zdržení velké. „Spis je velmi obsáhlý, ale vše už je rozpracované,“ poznamenal.

Policie se děním na Úřadu Regionální rady Severozápad zabývala již dříve, jeho bývalý ředitel Petr Kušnierz má za sebou už i soud, který ho poslal na pět let do vězení. Loni v září rozjel ÚOOZ nové vyšetřování, na jeho počátku zadržel tehdejšího šéfa úřadu Pavla Markvarta a také tehdejšího náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu. Oba později policie obvinila ze zneužití pravomoci a porušování finančních zájmů Evropských společenství, obvinila také vůbec prvního ředitele úřadu Petra Vráblíka, stejně jako několik úředníků a podnikatelů.

Důležité okamžiky kauzy ROP Severozápad

  • 22. března 2011: Policie prohledala sídlo dotačního úřadu a zadržela mj. ředitele Petra Kušnierze. O dva dny později na něj soud uvalil vazbu. Letos byl Kušnierz nepravomocně odsouzen k 7,5 roku vězení kvůli korupci.
  • 1. ledna 2012: Do čela úřadu nastoupil po dlouhém faktickém bezvládí Pavel Markvart.
  • 23. května 2012: Opoziční politik Leo Steiner, který krátce pracoval na dotačním úřadě, promluvil o korupci a klientelismu při rozdělování dotací.
  • květen, červen 2012: Proběhly audity objednané ministerstvem financí a později Evropskou komisí.
  • 4. června 2012: EK pozastavila vyplácení peněz pro ROP Severozápad.
  • 12. července 2012: Krajský soud nepravomocně poslal Petra Kušnierze na 7,5 roku do vězení za přijímání úplatků, v témže případu odsoudil i dalších šest lidí.
  • léto 2012: Policie opakovaně prohledala sídlo dotačního úřadu.
  • 4. září 2012: Zadržen a obviněn byl ředitel Markvart, později byl poslán do vazby. Spolu s ním byl zadržen a později do vazby poslán tehdejší náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda, obviněni byli i dva Markvartovi předchůdci v čele úřadu. Policie je podezírá z ovlivňování přidělování dotací.
  • 26. října 2012: Kouda i Markvart byli propuštěni z vazby.
  • po krajských volbách 2012: Vznik nového Výboru Regionální rady Severozápad.
  • 17. ledna 2013: Vrchní soud potvrdil vinu Kušnierze a dalších obviněných z prvního případu, exřediteli dotačního úřadu však snížil trest na 5 let. Verdikt už byl pravomocný.
  • počátek roku 2013: Evropská komise rozhodla, že k opětovnému spuštění ROP Severozápad je třeba zaplatit plošnou korekci asi 2,6 miliardy korun. Začal spor krajů a státu, kdo částku zaplatí.
  • 25. července 2013: Vznikla dohoda o způsobu zaplacení korekce.
  • 8. srpna 2013: Brusel schválil další čerpání dotací z ROP Severozápad, kraje a stát však musí zaplatit korekci a také vybrat pokuty od chybujících příjemců.