Na stavbách na Pardubicku pracují načerno desítky cizinců

Pardubický kraj - Kontroly kvůli nelegálnímu zaměstnávání zejména cizinců pokračují po celé republice. Jenom ve východních Čechách odhalily úřady za poslední dva roky stovky prohřešků, navržené pokuty jdou do milionů korun. Tentokrát inspektoři práce s cizineckou policií překvapili stavební dělníky na Pardubicku. Mnohým chyběly nejen pracovní smlouvy, ale i povolení k pobytu a práci.

Na staveništi nedaleko Pardubic zkontrolovali inspektoři a policisté desítky dělníků. Zajímali se o doklady a pracovní povolení. „Během chvíle byly na místě zkontrolovány desítky zaměstnanců, a to jak českých, tak i zahraničních. Samozřejmě na cizince se naše policie hlavně zaměřuje,“ uvedla policejní mluvčí Jitka Vavřinová.

Zatímco policisty zajímá, jestli mají zahraniční dělníci povolení k práci i pobytu, inspektoři chtějí vidět vše, co se týká jejich pracovních smluv. Ty dělníci na některých jiných kontrolovaných stavbách vůbec neměli. „V podstatě dochází k převodu finančních prostředků z ruky do ruky, nejsou odváděny daně, není placeno sociální a zdravotní pojištění,“ konstatoval vedoucí inspektor Jaroslav Nečas.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Inspektoři ale prověřují i další praktiky, kterými se firmy pokoušejí připravit stát o peníze. „Často to obcházejí tím, že mají smlouvu o dílo, přestože zaměstnanci vykonávají jednoznačně závislou práci a jsou odměňováni hodinově,“ řekla vedoucí pracovního týmu pro kontroly nelegálního zaměstnávání Eva Štěpánková.

Od začátku minulého roku jen inspektorát v Pardubickém kraji navrhl přes 800 pokut, a to jak zaměstnavatelům, tak nelegálně pracujícím. Přítomnost policistů si inspektoři pochvalují. „Měli jsme několik kontrol, kde byli naši inspektoři napadeni fyzicky, statný muž chytil dívenku-inspektorku za vlasy a vláčel ji po zemi,“ popsal Nečas.

Pokuty udělené oblastním inspektorátem práce se pohybují i v řádu stovek tisíc korun a některé případy končí i u soudu.