Asijské tržnice u německých hranic mají problémy

Karlovarsko – Velkým asijským tržnicím v blízkosti německých hranic klesají tržby a ubývají zákazníci. Život trhovcům znepříjemňují stále častější kontroly celníků a hasičů.

Asijská tržnice v Kraslicích hned u hranic s Německem byla v 90. letech jednou z prvních a největších. Vloni v dubnu téměř všechny stánky vyhořely. Radní tu dál podobnou tržnici nechtěli. Nakonec ale obchodníkům prodloužili nájemní smlouvu na pět let. Místostarosta Kraslic Otakar Mika ubezpečil, že obchodní prostory budou přesně podle bezpečnostních, požárních a hygienických předpisů.

Nové obchody se ale staví už jen na třetině původní rozlohy tržnice. Podnikatel a nájemce tržnice odmítl cokoliv komentovat, mimo kameru ale řekl, že si nové obchodníky bude pečlivě vybírat. Trhovci přiznávají, že jim poslední roky klesají tržby. Nejezdí sem tolik lidí co dřív a navíc kupní síla zákazníků ze Saska už není tak velká.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Naopak tržnice Svatý kříž u Chebu dál prosperuje. Zákazníků z bývalé západní části Německa je stále dost. Kontroly tu ale skoro každé dva týdny odhalí tisíce kusů nelegálního zboží. „Nejedná se už v poslední době pouze o padělky textilu, ale o neznačené tabákové výrobky a bohužel v posledních letech i o drogy,“ informovala mluvčí Celního úřadu Karlovarského kraje Lenka Havelková.

Otakar Mika dodal, že stát přišel o velmi významné finanční prostředky a už od začátku neměl dovolit takový způsob prodeje. Pro drogy si na české tržnice jezdí hlavně mladí Němci. Nejčastěji jde o marihuanu a pervitin.