Díky sponzorovi se běžkaři na Šumavě nemusí bát o kvalitu tratě

Šumava – Stejně upravené stopy jako loni čekají letos na Šumavě běžkaře. Správa parku sehnala na poslední chvíli sponzora na úpravu lyžařské magistrály. Bez příspěvku by neměla řada obcí na provoz rolby dost peněz a musela by omezit její provoz. Trasy se na Šumavě začínají upravovat většinou kolem půlky prosince.

Ráno vyrazí rolba z Modravy a projede zhruba čtyřicet kilometrů na místním okruhu. To stojí obec patnáct tisíc korun. Výrazně navštěvovanější je ale hlavní běžkařská tepna, která prochází přes celou Šumavu. Magistrála začíná poblíž Železné Rudy a po 140 kilometrech končí na Lipně. Letos by její úprava měla stát necelé tři miliony korun.

Řadě obcí, kudy magistrála prochází, by už na její úpravu nestačily prostředky. Vedení parku proto muselo stejně jako vloni sehnat sponzora. „Uhradí více než padesát procent nákladů na údržbu bílé stopy v Národním parku Šumava a šumavská magistrála se bude stejně jako vloni udržovat dvakrát týdně,“ informoval mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Třeba Horská Kvilda přišla kvůli rozpočtovému určení daní o polovinu peněz. Z jednoho a půl milionu teď dává čtrnáct procent do tratí pro běžkaře. Větší peníze by uvolnit nemohla. Starosta Modravy Antonín Schubert uvedl, že kdyby se nesehnal sponzor, udržuje se stopa maximálně jednou týdně, čímž by prudce klesla kvalita té stopy. Podle starostů se ale v budoucnu úprava stop bez poplatků neobejde. Zatím na ni návštěvníci Šumavy přispívají pouze dobrovolně.