Olomouc je nově chráněná až před dvousetletou vodou

Olomouc - Nová povodňová opatření v Olomouci ochrání před povodněmi z řeky Moravy městské čtvrti Nové Sady a Nový Svět. Úpravy za 330 milionů korun v úseku jednoho a půl kilometru vybudovalo Povodí Moravy. Náklady pokryla dotace ministerstva zemědělství. Další protipovodňové zábrany by v dohledné době měly vzniknout v centru Olomouce. Město postihla povodeň již několikrát. Na jaře 2006 tehdy velká voda napáchala škody téměř 50 milionů korun, daleko horší následky však měla povodeň v roce 1997.

Nová protipovodňová opatření mají jižní část Olomouce ochránit před více než dvousetletou vodou. Zadržet by tak měla až 650 metrů krychlových vody za sekundu, uvedl dnes technickoprovozní ředitel Povodí Moravy Mojmír Pehal. Dosud byly městské části Nové Sady a Nový Svět chráněny pouze před dvacetiletou vodou.

Dokončená stavba vede v úseku od Velkomoravského mostu po železniční most na Nových sadech. Zahrnuje nové hrázové systémy a ochranné zídky. V rámci úprav se zvýšila kapacita říčního koryta a za kojeneckým ústavem je záplavový protor, kam se případný nával vody může rozlít. Součástí projektu byly také úkryty pro ryby nebo zelený ostrov s paralelním korytem i štěrkové pláže pro obojživelníky.

Protipovodňová ochrana jižní části Olomouce
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Následovat budou další opatření

„Projekt další části protipovodňových opatření (v centru Olomouce) už je připravený a náklady na tuto stavbu budou činit zhruba 900 milionů korun. Stavba bude náročná nejen finančně, ale i technicky, protože je třeba opravit dva mosty,“ uvedl Pehal. Stavba této části protipovodňových opatření výrazně ovlivní život v centru Olomouce. „Bude složité zkoordinovat stavební práce tak, aby újma byla co nejmenší,“ podotkl.

Povodí Moravy chce na stavbu v centru Olomouce získat dotace z připravovaného programu zaměřeného na protipovodňová opatření. „Zatím ale nejsou známy podmínky ani velikost alokované částky. Jasno možná budeme mít na začátku příštího roku,“ uvedl Pehal. „Protipovodňová opatření jsou v Olomouci už zhruba v polovině. To nejdůležitější nás ale teprve čeká. Doufám, že podpora státu zaměřená na protipovodňová opatření se nezastaví a Olomouc se dočká i části, která ochrání centrum města,“ řekl primátor Martin Novotný (ODS).  

Zlepšit by se v následujících letech měla i protipovodňová ochrana severní části Olomouce. „Protipovodňová hráz v Černovíře by měla být zvýšena na úroveň ochrany, která je v této (jižní) části města. Doufám, že také nějak vymyslíme, jak ochránit Chomoutov,“ podotkl Novotný.