MHD načerno zdraží i v Praze, 1500 Kč už se platí v pěti městech

Praha – Svezení autobusem za 1500 korun – to od příštího roku hrozí lidem, kteří budou cestovat v pražské MHD bez jízdenky. Městská rada schválila zvýšení maximální sazby pokut za jízdu načerno o polovinu, Praha tak následuje Brno či Ostravu. Výrazně zdražit pokuty umožňuje novela zákona o silniční dopravě. Plnou pokutu za jízdu načerno ovšem nadále budou platit pouze ti, kteří s placením nespěchají. Sazba pro ty, kdo zaplatí na místě nebo do patnácti dnů, zůstáne bez ohledu na rozhodnutí rady na 800 korunách.

Schválením 1500korunové maximální výše pokuty za jízdu MHD bez lístku se metropole přidala k řadě měst, která již možnosti zdražit využila. Řada radnic schválila vyšší pokuty již v průběhu roku, nejvyšší možná sazba 1500 korun tak už čeká na cestující bez jízdenek v Brně, Olomouci, Českých Budějovicích, Jihlavě a Ostravě. Vyšší sazba v Praze bude platit od počátku příštího roku, ke stejnému datu dorovnají na 1500 i dopravní podniky v Pardubicích a Plzni.

Pražský radní Jiří Pařízek (TOP 09):

„Chceme zvýšenou přirážkou zabránit růstu černých pasažérů. Datum účinnosti jsme určili vzhledem k tomu, že je to vzhledem k rozsahu dopravy administrativně náročné.“

Zdražování pokut vysvětlují dopravní podniky nárůstem počtu cestujících bez jízdenky a současným poklesem výnosů z pokut. „Je to prevence, aby si cestující rozmysleli, zda zaplatit jízdenku, nebo ne,“ řekl šéf budějovického dopravního podniku Slavoj Dolejš, podobně se vyjádřil také jeho pardubický protějšek Tomáš Pelikán.

Na pokles příjmů z pokut ukazují například údaje brněnského dopravního podniku. Mezi lety 2008 a 2012 se počet černých cestujících přistižených za dvanáct měsíců drobně snížil ze 116,5 na 110,3 tisíce cestujících, ovšem výnosy z pokut klesly o polovinu ze 71,5 milionu na 35,2 milionu. O vymáhání pokut totiž je nižší zájem, například budějovický dopravní podnik tak své současné tisícikorunové pohledávky dokáže prodat nanejvýš za 350 korun. Podle dokumentu, který schválili pražští radní, daří se místním dopravcům získat ještě méně – 250 korun.

Praha pokuty zvyšovala naposled v roce 2011. Tehdy zvýšila maximální sumu z 950 na 1000 korun, současně vzrostla částka při zaplacení na místě ze 700 na 800 korun.