Jablonecké nádraží již není odlehlé, autobusy přijedou až k němu

Jablonec nad Nisou – Autobusovou zastávku s otočkou otevřel Jablonec nad Nisou u nádraží. To bylo dosud odlehlé, nejbližší zastávkou MHD byla konečná tramvaje vzdálená asi 300 metrů. Zatím je ale nová autobusová zastávka bez provozu, linka 118 na ni začne zajíždět až příští pondělí.

Vystoupit z vlaku a nastoupit do městského autobusu bude od 18. listopadu v Jablonci nad Nisou zase běžné. MHD u nádraží není úplná novinka, kdysi sem už autobusy zajížděly. „Protože tu ale chyběl prostor, kde se otočit, zkrátili jsme trasu o jednu zastávku a k otáčení využíváme okružní křižovatku pod stadionem Střelnice,“ upozornil ředitel liberecko-jabloneckého dopravního podniku Luboš Wejnar.

Linka 118 bude jablonecké nádraží obsluhovat jednou za 40 minut. Bude tak přímo navazovat na vlaky, cestující odveze do centra, na sídliště Šumava a Mšeno nebo k plaveckému bazénu.

Od 15. prosince bude otočka u nádraží ještě frekventovanější, protože na ni budou zajíždět i autobusy některých regionálních linek. „Připravujeme také úpravu trasování některých městských linek, a v průběhu příštího roku by tak měly začít k nádraží zajíždět i další městské autobusy,“ upozornil ředitel Wejnar.

Jablonecká MHD ročně přepraví na osm milionů cestujících. Město za ni platí 42 milionů korun, provoz zajišťuje Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou prostřednictvím více než dvou desítek autobusových linek a také meziměstskou tramvají, která do Jablonce zajíždí z Liberce. Městskou autobusovou dopravu do roku 2009 zajišťovala jablonecká ČSAD, poté kontrakt získal dopravní podnik. Ten však provoz nezajišťuje vlastními silami, jako subdodavatel pro něj jezdí nástupce bývalé ČSAD, firma Busline.