Rybáři hlídají ve dne v noci, aby byli kapři na vánoční stůl

Jižní Morava - Podzimní výlovy rybníků nejen na jižní Moravě vrcholí. Aby měli rybáři podběráky vůbec co vybírat, musí vodní plochy nepřetržitě střežit. Ryby ve vypuštěných nádržích jsou snadou kořistí pro pytláky. Během jednoho večera jich dokáží ukrást desítky kilogramů.

Rybáři s velkými psy obcházejí hráze ve dne v noci. Když někoho chytí, předají ho policii. „Rybníky se musí vypouštět tři týdny dopředu. Když hladina vody poklesne, začne období, kterému se říká strojení rybníka – většina ryb je v malém lovišti,“ vysvětlil jednatel Rybářství Hodonín Alois Kopečný. Právě tehdy podle něj ale hrozí největší nebezpečí, že pytláci ryby ukradnou.

A škody umí napáchat opravdu velké. „Mají udice s trojháčky a nahazují je do loviště, kde jsou ryby soustředěné. Kdyby to nikdo nehlídal, nachytají zakrátko i pytel ryb,“ řekl rybář Kopečný. 

Výlovy rybníků vrcholí (zdroj: ČT24)

Strážci ale nedávají pozor jen na zloděje. „Nepřichází v úvahu, abychom tu přes noc nebyli. Voda se upouští neustále a reguluje se. Nesmí se stát, že by ryby zůstaly na blátě,“ popsal Kopečný. I to musejí pohlídat lidé, kteří mají na starosti strojení rybníka. 

Výlovy jihomoravských rybníků potrvají do konce listopadu, a tak budou rybáři i nadále střežit jejich břehy. I přes nájezdy pytláků ale bude letos ryb na sváteční stůl dostatek. Cena kapra tak zůstane stejná jako v loňském roce - pohybovat se bude okolo 90 korun za kilogram.