Jihlavané, třiďte odpad, na skládku se nevejde

Jihlava - Na jihlavské skládce dochází místo. Radnice se proto snaží motivovat lidi ke třídění - od nového roku snižuje cenu za svoz komunálního odpadu a dnes otevřela nový, už třetí sběrný dvůr. Do budoucna radnice zvažuje výstavbu spalovny. Proti tomu se už ozvali aktivisté, kteří v takovém případě požadují vypsání referenda.

Na skládku komunálního odpadu ročně Služby města Jihlavy (SMJ) vyvezou 35 tisíc tun odpadu. „Občané Jihlavy ročně vyprodukují deset tisíc tun,“ říká mluvčí SMJ Martin Málek. Zbytek je z okolních měst a obcí.

Loni se cena za odpad v krajském městě zvyšovala, od příštího roku poplatky o dvacetikorunu zlevní. I když jde jen o symbolické snížení, lidi to má motivovat k tomu, aby odpad třídili. „Připravujeme motivační program, kterým bychom lidem dali možnost, aby si tříděním snížili poplatek ještě více, aby množství odpadu kleslo,“ vysvětluje Katarína Ruschková, vedoucí jihlavského odboru životního prostředí.

Staví se i nové sběrné dvory, aby lidé mohli třídit všechny využitelné složky včetně bioodpadu. Ten nejnovější za tři miliony korun je určen pro všechny občany Jihlavy - ale nikoli pro podnikatele. Odpad sem mohou vozit zdarma. „Tím, že otevíráme další sběrný dvůr, tím, že občané budou více třídit, možná prodloužíme i životnost skládky v Jihlavě,“ doufá Málek.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Kapacita skládky ale i tak zřejmě vystačí jen na dalších pět let. Radní proto chtějí prosadit výstavbu spalovny. „Je to cesta, která se osvědčila, a protože se osvědčila, věřím, že po ní půjdeme také,“ říká primátor města Jaroslav Vymazal (ODS).

O stavbě by mohlo rozhodnout referendum. Pod petici za jeho vyhlášení přibývají podpisy, potřeba jich je 4 200. Podle primátora jsou úvahy o referendu zatím předčasné. „Čím dřív bude mít radnice jasno, co s odpadem bude dělat, tím lépe pro občany a město jako takové,“ myslí si člen přípravného výboru referenda Vít Prchal.