Vlaky na koridoru zastavila roztržitost řidiče nákladního auta

Karviná – Výluku na významné slezské železniční trati mezi Karvinou a Českým Těšínem způsobil podle policie roztržitý řidič nákladního auta, který po složení nákladu zapomněl složit hydraulickou ruku. Policisté zjišťují, zda tak spáchal trestný čin, dvaapadesátiletého muže podezírají z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Vlaky po trati sice už jezdí, stále však jenom jednokolejně. Oprava druhé koleje skončí až večer.

Nehoda na karvinském přejezdu se stala v úterý odpoledne, troleje nad oběma traťovými kolejemi strhlo nákladní auto a vlaky tudy nemohly jezdit. Podle policistů mimořádnou událost způsobilo opomenutí řidiče automobilu. Dvaapadesátiletý muž pomocí hydraulické ruky skládal materiál.  „Zapomněl ruku složit a pokračoval v jízdě dál. Při projíždění přes železniční přejezd v Karviné-Loukách hydraulickou rukou zavadil o trakční vedení,“ popsala nehodu policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Řidič sice podle ní zastavil, když ucítil odpor, ale ničeho si nevšiml, a tak jel dál. Zařízení na autě tak strhlo trakční vedení nad oběma kolejemi.

Policisté teď zjišťují, zda řidič nespáchal trestný čin. „Zahájili jsme úkony trestního řízení přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti,“ řekla Viačková.

Koridor z Ostravy na Slovensko byl po nehodě asi pět hodin zcela neprůjezdný, mezistátní expresy jezdily odklonem přes Havířov, osobní vlaky přes Karvinou nejezdily. Večer se pracovníkům Správy železniční dopravní cesty podařilo obnovit provoz na jedné koleji s tím, že do rána bude v provozu i druhá. To se ale nepodařilo, trakční vedení spadlo na stovkách metrů a práce jsou náročnější. Nakonec druhá kolej zůstala uzavřena i po poledni, vlaky po ní tak asi začnou jezdit až v podvečer. Kromě železnice omezila nehoda také provoz na silnici II. třídy ze Stonavy do Karviné.