Křižanov pokácel lipovou alej, podle ochránců protizákonně

Křižanov - V Křižanově na Žďársku padla k zemi více než 130 let stará lipová alej s 20 stromy. Podle městyse byly nemocné a nebezpečné, ochranáři ale tvrdí opak. Jestli byl porušen zákon na ochranu dřevin, teď šetří inspekce životního prostředí.

Městys začal s kácením už na jaře, zastavili ho ochranáři, krajský úřad a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). „Od počátku jsme doporučovali, aby stromy byly ošetřeny a ke kácení došlo jen u stromů v havarijním stavu,“ uvedl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny Václav Hlaváč.

Podle křižanovské radnice už ale stromy nebylo možno zachránit. „Stromy opravdu dožívají, jsou nebezpečné, nemocné, větve se lámou, zatékala do nich voda,“ řekla starostka městyse Marie Smejkalová (nez. za KDU-ČSL).

V říjnu více než stoleté lípy padly. Městský úřad ve Velkém Meziříčí vypracoval souhlas ze dne na den, a to i přesto, že běžně takový proces trvá ze zákona třicet dní. I kvůli tomu, aby se k němu mohli vyjádřit občané a ochranáři. „Druhý den nám bylo doručeno datovou schránkou souhlasné stanovisko, městský odbor po nás požaduje náhradní výsadbu,“ potvrdila tajemnice radnice Drahomíra Pivoňková.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Jestli v tomto případě došlo k porušení zákona na ochranu dřevin, teď šetří ČIŽP. Výsledky šetření budou známy do konce roku. „Jednalo se o cennou alej, soubor kompaktních stejnověkých stromů v poměrně velkém počtu,“ konstatoval Pavel Korábek z havlíčkobrodské pobočky ČIŽP.

Sdružení Arnika má ale jasno už teď. „K porušení zákona došlo. Úřad městyse nás má informovat, pokud správní řízení zahájí,“ říká vedoucí sdružení Jana Vitnerová. 

Už příští týden v pondělí se na náměstí v Křižanově začnou sázet nové stromy. Celkem jich bude čtyřicet, z toho polovina lip.