Posilové vlaky na drážďanské trhy vypraví Liberecký i Ústecký kraj

Liberec/Ústí nad Labem – Ze dvou stran pojedou posilové vlaky na vánoční trhy do Drážďan. Mimořádné předvánoční spoje do saské metropole objednaly Ústecký i Liberecký kraj ze svých krajských měst, pojedou od 30. listopadu do 21. prosince.

Liberecký kraj objednává každý den čtyři spoje ze svého krajského města do Drážďan, které společně provozují České dráhy a německý dopravce DB Regio. O adventních sobotách přibude ještě pátý vlak. „Bude veden dvěma kapacitními jednotkami Desiro,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Jiří Langer. Z Liberce bude vlak odjíždět v 7:32, tedy hodinu před odjezdem prvního pravidelného drážďanského vlaku. „Za posílení spojení zaplatí kraj 72 tisíc korun, prostředky byly získány mimo jiné díky úspoře za osobní vlaky Liberec – Jablonné v Podještědí, které budou kvůli poškození trati při červencových povodních nahrazeny od 15. prosince levnějšími autobusy,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Jiří Langer.

Posilový spoj z Liberce objednal kraj pouze na adventní soboty. „V minulých letech se ukázalo, že o sobotách je zájem cestujících výrazně větší,“ vysvětlil mluvčí Langer. Kraj ale uvažuje ještě o dalším posílení předvánočních vlaků do Drážďan, v úvahu připadá zdvojení souprav čtyř pravidelných spojů, které jezdí i v neděli. Ty by v tom případě měly kapacitu 240 místo obvyklých 120 cestujících.

Další posilové vlaky na vánoční trhy pojedou do Drážďan z Ústí nad Labem. Ústecký kraj je objednal na adventní soboty i neděle. Po hlavním česko-německém železničním tahu pojede souprava klasických rychlíkových vozů ČD, která nabídne více než 500 míst k sezení. Posilový vlak pojede z Ústí nad Labem v 9:15 a z Děčína v 9:33.