Kritizovaná ředitelka dobřichovického diagnostického ústavu skončila

Dobřichovice/Praha – Ministerstvo školství musí sehnat dalšího ředitele pro dobřichovický diagnostický ústav. Kritizovanou ředitelku Blanku Hrudkovou, kterou loni v létě ministerstvo jmenovalo navzdory výsledkům výběrového řízení, teď ministr Dalibor Štys odvolal. Oznámil to v Senátu při projednávání situace v ústavu. Rozhádanou instituci by měl stabilizovat dočasný ředitel Ivan Kašpařík, který současně vede Dětský diagnostický ústav v Michli.

Odvoláním Blanky Hrudkové ukončil ministr školství déle než rok trvající napětí, během kterého jmenovaná ředitelka zkracovala úvazky zaměstnanců, kritizovala hospodaření předchozího vedení – a současně čelila ostré kritice. Ta Hrudkové vytýkala nekoncepčnost, rozprášení odborných týmů, chovala se prý jako na dobytém území. Kritika však nepřicházela pouze od lidí, kteří měli s ředitelkou osobní spory, nýbrž i od České školní inspekce. „Došlo k manažerskému selhání paní magistry Hrbkové, proto ji pan ministr osmého listopadu odvolal z funkce ředitelky diagnostického ústavu Dobřichovice,“ řekl nyní i tiskový mluvčí ministerstva školství Marek Zeman.

Blanku Hrudkovou ministerstvo jmenovalo loni v srpnu, neřídilo se přitom výsledkem předcházejícího výběrového řízení, jež vyhrál někdejší dlouholetý šéf ústavu a respektovaný odborník Jan Stárka.

Ministerstvo Stárku nejmenovalo proto, že mu údajně chybělo požadované vzdělání. Později mu na základě kontrol provedených Hrudkovou také vytýkalo nedostatky v účetnictví a nedostatky v hospodaření. Na popud Hrudkové podalo ministerstvo i trestní oznámení na neznámého pachatele. Policie je však podle ministra Štyse odložila a případ předala finančnímu úřadu. Na jeho závěr ministerstvo stále čeká.

Dobřichovický ústav teď povede Ivan Kašpařík. Ačkoli má časově omezený mandát, chce připravit reorganizaci instituce. „Zařízení ztratilo odborný kredit a je třeba mu ho vrátit,“ podotkl dočasný ředitel. Zařízení teď kvůli změnám nepřijímá nové děti.