Stavba lanovky na Sněžku skončila, cestující sveze před Vánoci

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) – Stavba nové lanovky na Sněžku skončila. Teď čekají oba její úseky zatěžkávací zkoušky, revize a inspekční prohlídky. Neobjeví-li se při nich závady, mohly by se lanovkou ještě letos svézt první cestující. Podle náčelníka lanové dráhy Jiřího Martince připadá první veřejná jízda v úvahu již 21. prosince.

Nová dvouúseková lanovka Pec pod Sněžkou – Růžová hora – Sněžka měla být hotová v březnu 2014. Stavebně je však hotová už nyní a jezdit by mohla začít se čtvrtletním předstihem již před Vánoci. Kabinky ve spodním úseku se poprvé pohnuly v první polovině prosince, teď už skončila stavba i ve vysokohorské části, která vede po svazích Růžové hory a samotné Sněžky. Hotová je technologie lanovky i tři stanice.

Pro otevření lanovky 21. prosince je podstatné, aby bez problémů absolvovala všechny potřebné testy a kontroly. Hlavní zatěžkávací zkouška čeká lanovku, za kterou zaplatí město Pec pod Sněžkou firmám BAK a Leitner asi 300 milionů korun, v pondělí 18. listopadu. „Lanovku prověří několik desítek pivních sudů s pivem Paroháč, které vaří Luční bouda na hřebenech Krkonoš,“ uvedl náčelník lanovky Jiří Martinec.

Stavba nové lanovky začala loni, postupně kvůli ní přestaly jezdit oba úseky staré lanovky VR-101 z roku 1949 – v květnu horní z Růžové hory na Sněžku a v září i spodní z Pece na Růžovou horu. Oproti staré dvousedačce bude nová lanovka rychlejší a také pohodlnější, cestující nastoupí do čtyřmístných kabinek, které je lépe ochrání před rozmary počasí. Hodinová kapacita lanovky se však nezvýší – stane se tak díky velkým, téměř čtvrtkilometrovým rozestupům jednotlivých kabinek. Celoroční kapacita lanovky by ale přesto měla stoupnout, nová dráha lépe odolá větru, kvůli kterému horní úsek staré lanovky nejezdil skoro každý druhý den.