Gang zlodějů aut na Litoměřicku už dořádil

Severní Čechy - Počet kradených aut na Litoměřicku se letos téměř zdvojnásobil. Kriminalisté tady zadrželi gang zlodějů, který má podle nich na svědomí až padesátku vozů. V rámci celé republiky ale podle statistik krádeží aut spíše ubývá.

Zloději kradli hlavně jeden konkrétní typ, auta pak rozebírali na náhradní díly. Vloupali se do nich pomocí přístroje, který je běžně k sehnání na internetu. „Slouží k překódování imobilizéru řídicí jednotky,“ vysvětlil kriminalista Roman Kočí.

Ihned po krádeži zloději vozy odváželi na velká parkoviště v Ústí nad Labem. Tam je nechávali dva až tři dny stát a čekali, zda si pro ně někdo přijde. „Aby se přesvědčili, jestli nejsou vybaveny vyhledávacím zařízením GPS,“ dodal Kočí.

Za jedno rozebrané auto měli podle policistů dostat 10 až 20 tisíc korun. 

Tři obvinění muži jakoukoli vinu popírají. „Jeden obviněný se hájí tím, že vozidlo s poškozenou spínací skřínkou nalezl a za pomoci šroubováku, který nalezl v tom autě, s ním odjel,“ řekl Petr Martínek z litoměřické policie.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Za posledních devět let počet krádeží aut v Česku klesl o 60 procent, hlavně díky tomu, že vozy jsou lépe zabezpečené. Podle prodejce Davida Vojtěcha už ale běžný alarm nestačí. „Sousedi ani lidi mezi domy na to nijak nereagují,“ poznamenal Vojtěch. Dnešní systémy upozorní majitele přímo na mobil. 

Podle policejních statistik najdou policisté každé šesté ukradené auto.