Právo: Ministerstvo obrany chystá prodej kasáren v Karlíně

Praha - Ministerstvo obrany chce na konci roku prodat další nepotřebnou nemovitost. Za zchátralou budovu kasárny v pražském Karlíně chce přes půl miliardy korun. Do prodeje půjde podle deníku Právo už příští týden. Podle realitních makléřů je ale cena památky příliš vysoká. Znalci ji ocenili na 600 milionů korun. O budovu má zájem Karlova univerzita. Na místě by chtěla postavit studentský kampus.

Armáda letos prodejem nepotřebného majetku získala už přes miliardu korun. A v prodeji chce pokračovat. Do konce roku se zbaví dalších padesáti nemovitostí, což jí vynese zhruba půl miliardy. Brzy má být navíc k mání i druhá největší armádní firma - Vojenský opravárenský podnik v Novém Jičíně. Ministerstvo obrany už má jeho privatizaci připravenou, podle informací České televize chce ministerstvo obrany získat prodejem minimálně přes jednu miliardu korun.

Dominantou kasáren Jana Žižky je pětipodlažní budova se sklepními prostory, která je zapsána na seznamu kulturních památek. Vnitřní dvůr kasáren má rozlohu přibližně jednoho hektaru a může sloužit pro parkování vozidel. V další budově, se nachází hudební sál, rehabilitační centrum s bazénem a garážová stání. Poslední z budov je vedena jako myčka automobilů. V objektu kasáren se nachází trafostanice a celý areál je napojen na dostupné inženýrské sítě. Kasárna byla poškozena povodní v roce 2002. Stav objektu odpovídá jeho stáří a účelu využití.

Armáda prodává nevyužívaný majetek (zdroj: ČT24)

Historický objekt Karlínských kasáren pochází z doby Rakousko - Uherska, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Hlavní budova byla vystavěna v letech 1844 až 1845 a byla pojmenována Ferdinandova kasárna. V roce 1920 byl objekt přejmenován na kasárna Jana Žižky z Trocnova a sídlil zde 5. ženijní pluk. Ve druhé polovině 20. století v budově sídlily různé útvary a zařízení pražské vojenské posádky jako posádková hudba, vojenská policie, velitelství nebo ošetřovna.