Jindřichův Hradec by mohl přijít o MHD

Jindřichův Hradec – Jindřichův Hradec chtěl od nového roku posílit městskou hromadnou dopravu. Dvouleté přípravy ale zmařil zákon o veřejných zakázkách. Kvůli němu musí radnice své plány o dva roky odložit. Navíc hrozí, že pokud se nedohodne se stávajícím provozovatelem na prodloužení smlouvy, nebudou ve městě autobusy jezdit vůbec.

Žádné nové linky nebudou a zefektivnění integrovaného dopravního systému se také odkládá. Do výběrového řízení se totiž přihlásil jen jeden dopravce, a radnice proto podle zákona o veřejných zakázkách musela řízení zrušit. „Musíme znovu na Evropský věstník vyhlásit záměr, to znamená, že budeme rok čekat. Budeme rádi, že v polovině roku 2015 budeme vědět možná i dopravce, který by měl od 1. ledna 2016 jezdit,“ prohlásil,“ místostarosta Jindřichova Hradce Bohumil Komínek (ČSSD).

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Stávajícímu provozovateli končí smlouva. Jen její prodloužení je ale zárukou, že autobusy ve městě jezdit nepřestanou. „Vyjednávání je úplně na počátku, město nám musí upřesnit podmínky. Náš zájem pořád trvá,“ uvedla Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva společnosti ICOM Transport.

Městská doprava v Jindřichově Hradci má v současné době pět linek a město ročně stojí zhruba šest a půl milionu korun. Devět autobusových linek, jak město plánovalo, od nového roku určitě nebude. Část plánovaných změn ale už udělat může. „Zlepšit tarifní podmínky a možnost výběru tarifních podmínek. A ve spolupráci s Jihočeským krajem chceme zavést tak zvanou malou IDS okolo obcí, které spadají pod Jindřichův Hradec,“ dodal místostarosta Komínek.

A protože nová koncepce městské dopravy vzbudila velkou veřejnou diskusi, využije radnice dva roky nuceného odložení k tomu, aby ji ještě vylepšila.