Plzeňští se bouří proti Šlajsovi: Nechceme politruka hejtmanem

Plzeň - Téměř dva tisíce lidí v otevřeném dopise vyzvalo zastupitele Plzeňského kraje, aby nedosazovali Václava Šlajse na post plzeňského hejtmana. Má nahradit Milana Chovance, který po zvolení poslancem plánuje rezignovat na svou funkci. Signatářům dopisu vadí Šlajsova komunistická minulost. Svou výzvu s názvem „Nechceme politruka hejtmanem Plzeňského kraje“ dnes v podvečer v Plzni podpořili zapalováním svíček. Krajští zastupitelé budou hejtmanskou výměnu řešit po devátém prosinci.

Podle otevřeného dopisu byl současný první náměstek hejtmana Plzeňského kraje Václav Šlajs kdysi nejen vysoce postavený člen KSČ, ale i důstojník komunistické armády, kde vykonával funkci předsedy útvarové organizace KSČ. V roce 1989 prý ještě dokončil studium na Vysoké škole politické.

Podpisy pod výzvu směřovanou nekomunistickým krajským zastupitelům sbírají mimo jiné na internetu. „Cílem otevřeného dopisu je vyzvat demokraticky smýšlející zastupitelky a zastupitele Plzeňského kraje, aby svým hlasem nepodpořili zvažovaného kandidáta na post hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse,“ konstatoval jeden z autorů dopisu, aktivista Petr Vaněk.

Dnes se iniciátoři dopisu sešli na mostě Magora Jirouse v Plzni a na protest proti plánované výměně zapalovali svíčky. „Je skutečně trochu nevhodné, aby působil jako reprezentant celého kraje,“ uvedl na Šlajsovu adresu předseda plzeňské pobočky Konfederace politických vězňů Jaroslav Cuhra.

Václav Šlajs
Zdroj: ČT24

Jednašedesátiletý politik ve svém životopisu nepopírá studium na vysoké škole politické v letech 1985 až 1989, u let 1973 až 1993 ale uvádí, že byl voják z povolání. Označení politruk (náčelník politického oddělení) Šlajs odmítá a otevřený dopis označuje za cílenou kampaň proti své osobě. „Z mnoha údajů je zřejmé, že to, co vzniklo, se vůbec nezakládá na pravdě,“ tvrdí. „Já jsem byl čtyři roky předsedou útvarové organizace KSČ, a to v letech 1981 až 1985… Náčelníkem oddělení, ale ne politického, jsem se stal 1. února 1990. Těm orgánům se z legrace říkalo novodobí politruci,“ řekl již dříve Šlajs serveru iDnes.cz. 

Na své straně má Šlajs i plnou podporu stranických kolegů a hlasovat pro něj hodlá i krajský koaliční partner, kterým je Komunistická strana Čech a Moravy. Dohromady mají komunisté a ČSSD v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu. Proti svému nástupci se nijak neohradil ani dosavadní hejtman Milan Chovanec. „Pan Šlajs je první náměstek, ve své podstatě by měla panovat nějaká hierarchie,“ poznamenal. Zda rezignuje na post poslance či hejtmana, definitivně oznámí na krajském zastupitelstvu 9. prosince.

Petice proti náměstkovi: Nechceme politruka hejtmanem (zdroj: ČT24)

Proti komunistickým barvám zastupitelů - ať už minulým, nebo současným - se v krajích neprotestuje poprvé. Hned po volbách loni na podzim požadovali studenti v Českých Budějovicích rezignaci komunistické radní pro školství Vítězslavy Baborové. Drželi kvůli tomu dokonce řetězovou hladovku a Baborová nakonec z funkce v lednu sama odešla. 

S menším úspěchem se studenti a opoziční zastupitelé setkali v Karlovarském kraji, kde ze stejného postu radního pro školství chtěli odvolat bývalého politruka pohraniční stráže Václava Sloupa. Ten jakékoliv provinění během minulého režimu odmítal a všechny pokusy o své odvolání přečkal.