Zdravý, nebo nemocný? O kácení v Hradci rozhodne tomograf

Hradec Králové - Až vědci a moderní technologie rozhodnou, zda pokácet jeden ze stromů v Hradci. Magistrát v Hradci Králové je názoru, že strom ohrožuje kolemjdoucí. Odbor životního prostředí ale namítá, že je významný pro své okolí. Jeho zdraví prověřil akustický tomograf.

„Do každé sondy se udeří kladívkem a signál se přenáší do všech ostatních, přičemž se měří rychlost průchodu signálu,“ říká Luděk Praus, Ústav nauky o dřevě, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Rychlost se mění s kvalitou dřeva a barvy následně prozradí, jak na tom strom je. „Modrý a fialový kroužek už by měl odpovídat dřevu, které je silně narušené, případně je tam přímo dutina,“ dodal Praus.

Tomograf dokáže odhalit skryté dutiny i hniloby, ale zhodnotí i stabilitu stromu. Jedno vyšetření stojí podle rozsahu prací deset až dvacet tisíc korun. Používá se proto u významnějších stromů a sporných případů. Osud stromu je teď na výsledcích vyšetření závislý. Podle předběžných výsledků však pravděpodobně půjde k zemi.

Zdraví hradeckého jasanu prověřil tomograf (zdroj: ČT24)