Střední školy na Karlovarsku fungují v nejistotě, kraj s jasnými plány mlčí

Kralovy Vary - Na středních školách v Karlovarském kraji roste napětí. Ředitelé vyzvali krajské radní, aby co nejdříve zveřejnili jasnou koncepci školství na příští roky. Kraj totiž avizuje, že bude některé školy rušit, nebo alespoň omezí obory. Školám tak ale ubývají studenti a samotné neví, s čím mají do budoucna počítat.

Kraj už má k dispozici dva návrhy. První počítá s rušením škol, druhá verze s omezením některých oborů. „Já si myslím, že není rozhodnuto o osudu ničeho, každopádně některá omezení ve složení oborové struktury nastanou,“ uvedl Václav Sloup (KSČM), náměstek hejtmana pro školství, Karlovarský kraj.

Spekulace o rušení škol odrazují studenty

Jedna ze škol, kterou by kraj mohl zrušit, je střední odborná škola v Nejdku. Podle ředitele je přitom o její absolventy velký zájem. Jakmile se ale o případném zániku začalo spekulovat, nastaly problémy. Hlásí se méně studentů a hrozí odchod učitelů. „Nejistota u rodičů a u žáků je samozřejmě znát, bohužel situace je teď taková, že o naše nástrojáře se perou firmy a my se dostáváme do presu i co se týká zájmu o naše pedagogické pracovníky,“ uvedl Josef Dvořák, ředitel, SOŠ a SOU Nejdek.

Ředitelé středních škol v kraji pamatují už jednu reformu z let 2005 a 2006. Kvůli úsporám kraj tehdy sestěhoval studenty z málo obsazených míst do větších městských škol. Největší kritiku si vyslechli politici za zrušení lesnického učiliště v Abertamech.

O nové koncepci školství dnes jednala rada kraje. Výsledek ale nikdo z radních nechtěl prozradit. Podle současného hejtmana nejde jen o peníze. Nová koncepce má řešit více problémů. „Zásadní úlohu tam budou hrát přijímací zkoušky, druhá věc je omezení některých oborů,“ říká Josef Novotný (ČSSD), hejtman Karlovarského kraje. Analýzu odboru školství do konce roku dostanou zastupitelé. Ti by měli rozhodnout o konkrétních opatřeních.

Střední školy na Karlovarsku tlačí na kraj (zdroj: ČT24)