Liberecká Galerie U Rytíře končí

Liberec - Liberecká Galerie U Rytíře se závěrem roku končí. V centru města v budově historické radnice přitom přes pět let vystavovali přední fotografové. Teď už ale na provoz nejsou peníze. Podle umělců je rušení galerie velká chyba. Radnice by prý měla přehodnotit priority, protože Liberec se tak stane jediným podobně velkým městem bez vlastní galerie.

Galerie U Rytíře vystavuje na třech stovkách metrů čtverečních hlavně fotografie a grafiky. Historicky navazuje na Malou výstavní síň, kterou si před čtyřiceti lety vybudovali liberečtí fotografové. „Fotografie od 60. let má v Liberci významnou úlohu, která je silně nadregionální, byla reflektována kritiky i širokou veřejností po celé republice,“ uvedl Luděk Lukuvka, kurátor, Galerie U Rytíře.

Vysoké náklady a malá návštěvnost rozhodly pro konec galerie

Galerii provozuje uz tři roky liberecká zoo. Každý rok ale městská příspěvková organizace doplácí na provoz půl milionu korun. Výstavy přitom ročně přilákají jen asi dva a půl tisíce lidí. Celý rok se navíc zoo snaží najít pro galerii nového provozovatele, avšak marně.

„Zatím platí, že zavírá. A my se snažíme najít cestu, jak ji znovu otevřít, i když to v rámci libereckého rozpočtu není jednoduché,“ uvedl Kamil Jan Svoboda (LO), náměstek primátorky Liberce. Ve stotisícovém městě sice jedna galerie zůstane, a to ta zřizovaná Libereckým krajem. V rozsáhlých sbírkách má obrazy světových malířů. Podle umělců ale bylo poslání Galerie U Rytíře zcela rozdílné.

Galerie U Rytíře s koncem roku zavírá (zdroj: ČT24)